Credit: (c) NASA/JPL-Caltech/DSS
Credit: (c) NASA/JPL-Caltech/DSS

Astronom Fred Hoyle jako první použil termín „velký třesk“

Před 15 lety, 20. srpna 2001, zemřel ve věku 86 let anglický astronom Fred Hoyle, který se proslavil autorstvím „velkého třesku“ jako označení pro akademickou teorii vzniku vesmíru. Akademik z university v Cambridge a spisovatel vědecko-fantastické literatury byl kritikem mnoha konvenčních kosmologickým teorií a proslavil se jako popularizátor vědy.

Hoyle například zpochybňoval přesvědčení, že před 12 miliardami let vznikl vesmír velkou explozí, kterou ironicky nazval „velkým třeskem“. Tento název se ale nakonec vžil a přetrval. Místo velkého třesku astronom razil teorii „stabilního stavu“, podle níž neměl vesmír žádný začátek, nýbrž nové galaxie se formovaly, jak se jiné pohybovaly pryč. Ačkoliv se vršily vědecké důkazy proti jeho tvrzení, Hoyle se dočkal uznání za svou práci a bádání v oblasti hvězd, galaxií, přitažlivosti a atomů.

Hoyle se narodil 24. června 1915 v severoanglickém Yorkshiru v rodině obchodníka s vlnou. Asi v deseti letech ho začaly zajímat hvězdy a často prostál celé noci a dalekohledem sledoval hvězdy na obloze. „Hoylovi by měla být přiznána zásluha za to, že vedl revoluci v britské astrofyzice, která nakonec vedla k odstranění nekritického přijímání ortodoxní kosmologie,“ napsal v nekrologu list The Times.

autor Nelumadau, zdroj Wikipedia, licence obrázku public domain

První český aviatik Jan Kašpar létal jen dva roky

Letecká kariéra prvního českého aviatika Jana Kašpara byla překvapivě krátká, trvala pouhé dva roky v …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close