Foto: © palau83 / Dollar Photo Club

České odolné jabloně slaví úspěchy po celém světě

Téměř polovina všech komerčně pěstovaných odolných odrůd ovocných stromů v Evropě pochází z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, kde se vědci věnují šlechtění jabloní už více než padesát let. Chutné plody a především odolnost proti některým vážným chorobám, hlavně strupovitosti, přispívají k rostoucímu věhlasu populárních odrůd jabloní. Ročně se na celém světě prodá několik set tisíc stromků, jejichž kupujícími jsou převážně ekologičtí ovocnáři. Díky úspěšným metodám šlechtění se totiž jabloně obejdou skoro úplně bez chemických postřiků.

Komerčně nejúspěšnější odrůdou Ústavu experimentální botaniky AV ČR je odrůda Topaz a její červená mutace Red Topaz. V minulých letech byl Topaz nejprodávanější evropskou odrůdou s rezistencí ke strupovitosti s ročním prodejem téměř 400 tisíc stromků. Celosvětově se jabloně Topaz pěstují na více než 1000 hektarech.

Úspěšné jsou také odrůdy se žlutě zbarvenými plody Orion, Luna a Sirius a především odrůda UEB 32642 (Opal®), která je registrována ve vice než 40 zemích světa. Ta byla v USA v roce 2009 vyhodnocena nezávislou společností Perishables Group OPAL na základě rozsáhlého průzkumu mezi konzumenty nejlepší známkou „Excellent”. Produkce a prodej stromků se rozvíjí podle dostupnosti množitelského materiálu a dosahuje v Evropě přes 100 tisíc a v USA a Chile 330 tisíc stromků.

Oblíbené jsou i sloupcovité jabloně. Jejich výhodou je malý nárok na prostor a péči. V testování 25 světových odrůd generace F2 v německém Weinsbergu v roce 2009 byla nejlépe hodnocena odrůda Goldlane vyšlechtěná právě v Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Jak je důležitá věda pro šlechtění nových odrůd ovocných stromů se budou moci poprvé přesvědčit také návštěvníci 21. ročníku celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc, která se koná od 20. do 23. října 2016.

oznámení Tiskového odboru AV ČR

Na opravu dlažby kostela na Zelené hoře použili unikátní geopolymerní technologii

Opravené dlaždice jsou nyní v barvě i struktuře velmi podobné originálu. Vědci z Ústavu struktury …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close