pivo na oktoberfestu, autor ich talk, zdroj wikipedie, licence obrázku publuc domain
pivo na oktoberfestu, autor ich talk, zdroj wikipedie, licence obrázku public domain

Editované kvasinky nahradí chmel v pivu

Do kvasinek vědci vložili čtyři geny s promotory, které zařizují produkci vonných látek.

Chmel je jednou ze základních surovin pro výrobu piva. Dodává mu charakteristickou chuť a aroma, díky chmelovým pryskyřicím a silicím. Pro výrobu českých piv se používá chmel, který se na našem území pěstuje již od středověku, a bývá řazen k nejkvalitnějším na světě. Pěstování a zpracování chmele je ale velmi náročné na vodu, živiny i energii, což je v dnešním světě problematické.
Na jeden půllitr piva vyjde údajně zhruba 50 půllitrů vody, jen pokud jde o zalévání potřebného množství chmele. Chmel tedy zatěžuje životní prostředí, obsah vonných látek ve chmelových šišticích dost kolísá a chmel je také dost drahý. Na Kalifornské univerzitě v Berkeley proto spojili síly biotechnologové s genetiky a botaniky, aby nahradili chmel potřebný k výrobě piva genetickou úpravou pivních kvasinek. Charles Denby a jeho spolupracovníci využili jednoduchý, levný a velmi oblíbený genetický editor CRISPR/Cas9, s jehož pomocí přepsali DNA pivních kvasinek. Do kvasinek přitom vložili čtyři geny s promotory, které zařizují produkci vonných látek rostlinného původu linaloolu a geraniolu.
Vědci použili speciální software k tomu, aby docílili správné směsi promotorů genů k zajištění produkce linaloolu a geraniolu v proporcích podobných komerčně vyráběnému pivu z chmele. Pivo z geneticky upravených kvasinek již důkladně otestovali zaměstnanci společnosti Lagunitas Brewing Company v kalifornské Petalumě. V pečlivě uspořádaných experimentech označilo 27 zkušených zaměstnanců chuť nového piva za více chmelovou, než kontrolní běžné komerční pivo z chmele.

Denby C. N. et al. 2018. Industrial brewing yeast engineered for the production of primary flavor determinants in hopped beer. Nature Communications 9: 965.

DOI: 10.1038/s41467-018-03293-x

Převzato z Blogu Botanického ústavu AV ČR

Na opravu dlažby kostela na Zelené hoře použili unikátní geopolymerní technologii

Opravené dlaždice jsou nyní v barvě i struktuře velmi podobné originálu. Vědci z Ústavu struktury …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close