Foto: © bluebay2014 / Dollar Photo Club

Německý alchymista a čínský porcelán

Před 335 lety, 4. února 1682, se narodil německý alchymista Johann Friedrich Böttger. Svými pokusy přispěl k odhalení složení tvrdého čínského porcelánu. Rozluštění cenného tajemství mu však slávu ani bohatství nepřineslo, zemřel v bídě v pouhých 37 letech.

Do základů přírodních věd zasvětil rodáka z durynského Schleizu Böttgerův otčím. Další znalosti získal mladík při studiu farmacie v Berlíně, kde se seznámil s alchymisty, od nichž brzy obdržel určitá tajemství. Poté, co se v Prusku rozkřiklo, že údajně umí vyrábět zlato, ale raději utekl do sousedního Saska, kde vládl král August Silný.

Ten sice Böttgera nechal chránit a zabránil i jeho únosu do Pruska, ale současně jej nechal dopravit do rezidenčních Drážďan a později na hrad Königstein. Tam Böttger spolu s fyzikem Waltherem von Tschirnhausem odhalili tajemství vzácného dovozního artiklu – čínského porcelánu.

Recepturu spočívající v přesném poměru coldického jílu (druh kaolínu), vápenatého alabastru a křemičitého písku začala jako první využívat roku 1708 královská manufaktura v Drážďanech. Zanedlouho saský král přenesl výrobu prvního evropského porcelánu do Míšně a Böttgera jmenoval ředitelem porcelánky. I poté se však Böttger musel zdržovat jen na území Saska, aby náhodou nevyzradil postup výroby porcelánu. Zemřel 13. března 1719 pravděpodobně v důsledku vdechování jedovatých výparů při pokusech, které prováděl.

Foto: © Dollar Photo Club

Konkurence pro Siri: Asistent Googlu na smartphony s Androidem

Společnost Google z technologické skupiny Alphabet bude dodávat svého digitálního asistenta do chytrých telefonů založených …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close