© Jezper / Dollar Photo Club

Nobelovy ceny: Jošinori Ósumi za autofagii

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získal Japonec Jošinori Ósumi za výzkum autofagie, tedy procesu, kdy buňky požírají část svého obsahu a zbavují se tak nežádoucích komponentů, například bakterií. Jméno 71letého laureáta dnes oznámil stockholmský Karolinský institut.

Institut uvedl, že Ósumiho ocenil za „vynikající experimenty“ z 90. let minulého století týkající se recyklačního mechanismu buněk zvaného autofagie. Špatně fungující proces autofagie je spojován s řadou různých onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby, cukrovky či rakoviny, sdělil Karolinský institut.

Ačkoli tento koncept byl známý již více než 50 let, „jeho zásadní význam pro fyziologii a lékařství byl odhalen teprve po výzkumu Jošinoriho Ósumiho z 90. let“, konstatoval institut.

Na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství bylo letos nominováno 273 kandidátů.

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během kterého bude rovněž ohlášena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii a ve čtvrtek 13. října jméno držitele Nobelovy ceny za literaturu.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (22,5 milionu Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Foto: © Dollar Photo Club

Konkurence pro Siri: Asistent Googlu na smartphony s Androidem

Společnost Google z technologické skupiny Alphabet bude dodávat svého digitálního asistenta do chytrých telefonů založených …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close