Foto: © bluebay2014 / Dollar Photo Club

Proč flavonoidy netestovat na rybách

To, že ovoce a zelenina jsou zdraví prospěšné, je známý fakt. Obsahují totiž mimo jiné látky zvané flavonoidy, které mají antioxidační a další pozitivní účinky. Ví se také o tom, že flavonoidy ovlivňují hladinu léků, proto se třeba antibiotika nesmí zapíjet pomerančovým džusem. Méně se ale dosud vědělo o tom, jaké mají flavonoidy účinky na různé druhy živočichů. Vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a jejich kolegové z Švédské Univerzity zemědělských věd v Uppsale uveřejnili výsledky srovnávací studie, které jsou významné ve světovém měřítku.

Flavonoidy jsou obvykle zdraví prospěšné, blahodárný vliv mají především na cévy. Při kombinaci s léky ale mohou být nebezpečné, zabraňují totiž odbourávání léčiva a to se v těle koncentruje ve škodlivých dávkách. Dosud neexistovala srovnávací studie účinků flavonoidů na různé druhy živočichů tak aby bylo jasné, které druhy se mohou při studiu vlivu flavonoidů na člověka využít a které ne. “Poslední desetiletí panuje v souladu se zákonem na ochranu zvířat trend testovat na co nejjednodušších organismech, případně pouze na jejich buněčných strukturách, ” říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod JU a ředitel jejího vědeckého výzkumného centra CENAKVA, kde se studie realizovala. “Často používané jsou právě ryby, a proto jsme byli kolegy z Uppsaly osloveni,” dodává.

Hlavní autorka studie Viktoriia Burkina patřící k týmu vodňanských vědců z FROV JU zkoumala účinky flavonoidů na ryby a různé další živočichy. Srovnávací studie, uveřejněná v prestižním časopise Biochemical Pharmacology zjistila, že ne všechny druhy živočichů na flavonoidy z citrusů reagují stejně. “Přestože ryby vykazují ve schopnosti detoxikace širokého spektra látek mnohé podobnosti s člověkem, výsledek našeho výzkumu ukazuje, že naringenin (pozn. konkrétní flavonoid, obsažený např. v grepu) zpomaluje enzym odpovědný za metabolické odstraňování mnoha léčiv u všech testovaných savců, tedy u člověka, prasete a myši u ryb ale tento enzym reaguje jiným způsobem,” říká vedoucí týmu Vladimír Žlábek. “To znamená, že ryby není možné využít v dalším testování látek, jež mohou reagovat s enzymem CYP3A metabolizujícím většinu léků,” uvádí Žlábek.

Pro navazující výzkum zkoumající vliv flavonoidů na metabolismus člověka bude tedy nutné využít organismy vyšší úrovně, jako jsou například myši. Vědci z FROV budou ale ve studiu vlivu flavonoidů na ryby pokračovat, některé druhy bioaktivních látek obsažené v odpadních vodách by totiž mohly ovlivnit celou populaci ryb.

tisková zpráva Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Pekelný svět s titanovou oblohou

Oxid titanatý na Zemi najdeme jen zřídka, vyskytuje se však v atmosférách chladných hvězd. Astronomům …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close