Foto: © palau83 / Dollar Photo Club

Velký sekvenátor Craig Venter slaví sedmdesátiny

Americký biochemik, genetik a podnikatel Craig Venter, který oslaví 14. října sedmdesátiny, je znám jako jeden z prvních lidí, kteří dokázali osekvenovat lidský genom a také jako první biolog, který vytvořil buňku se syntetickým genomem. Magazín Time ho v letech 2007 a 2008 uvedl mezi 100 nejvlivnějšími lidmi světa. Byl to právě Venterův tým, který v září 2007 zveřejnil jako první na světě kompletní mapu genomu jednoho člověka; ta byla sestavena na základě Venterovy DNA.

Craig Venter se narodil v americkém Salt Lake City. Jako zdravotník sloužil ve vietnamské válce. Po návratu do USA vystudovat biologii na Kalifornské univerzitě v San Diegu. Později se stal výzkumným pracovníkem i univerzitním profesorem.

Venter se původně podílel na projektu Human Genome Project (HGP), který byl spuštěn v roce 1990 v USA a který chtěl rozluštit genetický kód člověka. Pak se ale rozhodl luštit genové sekvence jinou technikou, a proto v roce 1998 založil vlastní společnost Celera Genomics. Venter ale v roce 2002 z Celery odešel, založil jinou společnost a pustil se do dalšího výzkumu. V roce 2010 jeho tým oznámil, že vytvořil „syntetickou bakterii“, čímž vzbudil šokující reakce.

V roce 2014 spoluzaložil společnost Human Longevity, zaměřenou na prodloužení zdravého, produktivního lidského života za použití moderní diagnostiky z oblasti genomiky nebo terapie z kmenových buněk.

Foto: © Dollar Photo Club

Konkurence pro Siri: Asistent Googlu na smartphony s Androidem

Společnost Google z technologické skupiny Alphabet bude dodávat svého digitálního asistenta do chytrých telefonů založených …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close