Foto: © makaule / Dollar Photo Club

Zápis bitu do jediného atomu

Představen byl pevný disk se zatím nejhustším známým zápisem, kde nuly a jedničky jsou reprezentovány pouze jednotlivými atomy. Výzkumníci z Delft University, kteří jsou autory projektu, uvádějí, že na jejich disk o velikosti poštovní známky by šlo uložit veškeré dosud napsané knihy.
Prototyp disku dosahuje hustoty záznamu 500 terabitů na čtvereční palec (TBPSI), což je 500krát víc, než dosahují nejlepší disky nabízené dnes na trhu.
S jednotlivými atomy dokáže manipulovat řádkovací tunelový mikroskop (STM) obsahující jehlu, která atomy tlačí nahoru nebo dolů – tyto polohy právě reprezentují nulu a jedničku. Jehla dokáže informaci také číst. S atomy lze pochopitelně manipulovat jednotlivě, navzájem se neovlivňují (respektive se odpuzují, nemají proto tendenci se přesouvat na sousední místo). Podložka je tvořena atomy mědi a bit je zapsán do atomů chlóru.
Data se organizují do bloků o 64 atomech (8 bajtů), každý má svou speciální značku v podobě připomínající QR kódy. Kód nese informace o přesném umístění bloku, eventuálně i o jeho poškození (kontaminace cizorodou příměsí, mechanická chyba na měděném povrchu apod.).
Systém je velmi stabilní a dá se dobře škálovat, nicméně v praxi se s ním hned tak nesetkáme. Funguje totiž pouze při teplotách kapalného dusíku (77 Kelvinů) a navíc prakticky pouze ve vakuu. I způsob zápisu a čtení dat pomocí jehly mikroskopu je nepraktický.
Práce byla publikována v Nature Nanotechnology.

Demonstrační video na YouTube:

Zdroj: Phys.org

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close