(c) Graphicstock

Zmrzlina, která netaje

V Japonsku přišli se zmrzlinou, kde emulze tuku a vody vydrží v pevném stavu i při vyšší teplotě. Tamním konzumentům prý chutná, otázkou je, zda se zkusí i prodej v dalších zemích.

Příslušná zmrzlina se nemusí hned sníst ani odnést do mrazáku. Na jejím počátku stála náhoda. Místní kuchař byl požádán, aby zkusil využít jahody nezvyklého tvaru, které si kvůli tomu zákazníci odmítali kupovat. Zkusil z nich tedy dělat zmrzlinu a přitom si všiml, že se emulze pak nemá tendenci rozdělovat ani tát. Na Kanazawa University následně došli k závěru, že za tuto vlastnost jahod mohou obsažené polyfenoly, které mj. fungují jako emulgátor. Protože jde o přírodní látky, uvedení zmrzliny na trh nevyžadovalo žádné povolování.
Zákazníci zkoušeli tuto zmrzlinu vystavit několik minut přímému slunečnímu svitu nebo na ni dokonce foukat fénem na vlasy, vše ale měla přežít s původní konzistencí. Dokonce pak v ústech i nadále vyvolávala pocit chladu.

Zdroj: Phys.org

Poznámky PH:
Tato kuriozita samozřejmě vzbuzuje několik otázek: Má jít o jahody z oblasti postižených vlnou cunami, souvisí to nějak? (Proč by si těchto vlastností jahod dosud nikdo nevšiml? Jsou japonské jahody nějak speciální?)
Polyfenoly jsou mj. antioxidanty, pokud by jich bylo v takové zmrzlině více, mohla by se deklarovat i jako zdravější.
Chladný pocit v ústech nezní tedy pravděpodobně. Sice takto (trochu) působí např. čokoláda, ale určitě jde o jiný pocit než o zmrzlinu. Pokud zmrzlina už stihla zteplat…
Nakonec, představuje ale taková zmrzlina pro zákazníka nějakou přednost? Stejně ji kupujeme do mrazáku nebo jíme hned z kornoutu studenou. Směsí tuku a vody, které netají při běžné teplotě vysloveně na kapalinu, existuje už dost i jiných (různé tvarohy, pudinky… nebo i máslové krémy/margarín).
Námět na experiment: V ČR je údajně specialitou obliba mražených tvarohových krémů; jinde ve světě produkty typu Míša neuspěly. Vydrží netát nějak déle? Budou chutnat i mírně teplejší?
Nicméně zmrzlina, která méně taje, by mohla znamenat ekonomické úspory pro výrobce z hlediska dopravy/skladování – bez ohledu na to, jak by ji pak mlsali lidé.

Stěhování ježčích národů – jak se ježek dostal na Krétu

Dnešní evropská fauna a flóra byla výrazně formována dobami ledovými a meziledovými, které se střídaly …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close