Sluneční soustava, zdroj: IAU/NASA, Wikipedia, licence obrázku public domain
Sluneční soustava, zdroj: IAU/NASA, Wikipedia, licence obrázku public domain

Asteroid Ryugu je mladší a vznikl jako zbytek po srážce větších objektů

Před 2 lety, 5. dubna 2019, japonská sonda Hayabusa2 dorazila k asteroidu Ryugu a jako jeden z experimentů proti tělesu vypálila měděnou kouli. Studie publikovaná v Science nyní popisuje, co z pokusu vyplynulo.

Střela o velikosti tenisáku měla hmotnost 2 kg a na povrch asteroidu dopadla rychlostí 2 km/s. Výsledkem nárazu byl kráter široký přes 14 metrů a hluboký více než 2 metry. Na Zemi by byl obdobný kráter asi 7krát menší, Ryugu má tedy mnohem méně pevný povrch. (Poznámka PH: v tomto ohledu ale těžko říct, jaký je „průměrný zemský povrch“, ne?) Nicméně i na asteroidu vznikl asymetrický kráter spíše ve tvaru půlměsíce, tj. na jednom z okrajů kráteru se nacházela tvrdá skála, která nárazu odolala.
Analýza úlomků i materiálu odhaleného v kráteru vedla k závěru, že Ryugu patří k asteroidům toho typu, který vzniká ze zbytků trosek. Jde o pozůstatky tělesa, které bylo zničeno srážkou – sice jednolitý útvar, ale současně i hromada různých úlomků, které nedrží pohromadě zrovna pevně. Materiál podobný písku na místě nárazu má také naznačovat, že asteroid je mnohem mladší, než se dříve předpokládalo. Autoři studie nyní odhadují jeho věk na pouhých 9 milionů let. (Poznámka PH: Stáží asteroidu se odhaduje pomocí dalších kráterů na jeho povrchu. Nicméně tento postup bylo potřeba „kalibrovat“ podle toho, jaké má povrch vlastnosti; to se provedlo právě analýzou dopadu měděné koule.)

M. Arakawa et al. An artificial impact on the asteroid 162173 Ryugu formed a crater in the gravity-dominated regime, Science (2020). DOI: 10.1126/science.aaz1701
Zdroj: Phys.org

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close