Česká marihuana může být problém, je v ní málo kanabidiolu

Nečekaný vedlejší objev učinili vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ)/ Psychiatrického centra Praha v rámci studie, která se zabývá vlivem marihuany na schopnost řídit motorová vozidla. V analyzovaných vzorcích české marihuany zcela chyběla jedna z účinných látek, která uživatele chrání před možnými psychickými poruchami.
„Hlavní účinnou psychotropní látkou v konopí je THC (tetrahydrokanabinol). Potence konopí se standardně vyjadřuje jako procentuální zastoupení THC v rostlině. Například technické konopí je definováno jako rostlina s potencí do 0,3 %, naopak potence zabaveného ilegálně distribuovaného konopí v ČR se pohybuje v posledních dvou desetiletích mezi 6 a 14 %. Méně je již známé, že účinek konopných drog je významně ovlivněn také látkou kanabidiol a v nižší míře zřejmě i některými dalšími ze stovky kanabinoidů obsažených v rostlině,“ vysvětlují prof. MUDr. Jiří Horáček, Ph.D. a MUDr. Tomáš Páleníček, Ph.D., autoři výzkumu.

Chybí „brzda“ proti schizofrenii
THC a kanabidiol mají přitom částečně opačný efekt. THC je hlavní psychoaktivní látkou a způsobuje změny vnímání a myšlení, které mohou být jak příjemné, tak velmi nepříjemné a spojené například s pocity paranoidity (vztahovačnosti) a strachu. „O THC je dnes známo, že jeho pravidelné užívání především mladými lidmi výrazně zvyšuje riziko vzniku schizofrenie. Intenzivní výzkum v posledním čtvrtstoletí prokázal, že riziko schizofrenie je u pravidelných uživatelů 2–3x vyšší a závisí především na celkovém množství zkonzumovaného THC. Kanabidiol naopak způsobuje pocit zklidnění, ospalosti a úlevy od úzkosti a předpokládá se, že rovněž blokuje výše uvedené negativní účinky THC. Kanabidiol uživatele tedy chrání,“ vysvětluje profesor Horáček. Několik nedávných studií navíc podporuje předpoklad, že podávání samotného kanabidiolu snižuje intenzitu schizofrenních příznaků u nemocných a kanabidiol je dnes zkoumán jako možný lék na schizofrenii.
V původních přírodních odrůdách byly obě látky zastoupeny zhruba stejně a kanabidiol tak chránil před vznikem schizofrenie a podobných poruch. Šlechtění původních odrůd konopí v ilegálních pěstírnách bylo od sedmdesátých let zaměřeno především na zvýšení účinnosti, tedy obsahu THC, a tím docházelo také k postupnému snižování obsahu kanabidiolu. „Současné kultivary užívané a pěstované v Evropě včetně České republiky jsou proto mnohem víc nebezpečné nežli odrůdy původní. Srovnání zastoupení obou látek v rostlinách pěstovaných v různých evropských státech prokázalo, že trend ke zvyšování účinku šlechtěním (zvýšení THC a snížení množství kanabidiolu) je nejvíce vyjádřený ve vzorcích z ČR a z Nizozemska,“ vysvětluje profesor Horáček.

Nejnebezpečnější odrůdy
Vědce z NUDZ nejvíce překvapilo zjištění, že ani jeden z analyzovaných vzorků od českých uživatelů marihuany neobsahoval vůbec žádný kanabidiol. Česká marihuana obsahovala pouze THC, a to často v extrémně vysokých koncentracích. Polovina vzorků obsahovala více než 10 % THC a některé dokonce více než 20 %. „Tento nález znamená, že pravidelní uživatelé marihuany u nás kouří takřka výhradně ty nejsilnější a nejvíce nebezpečné odrůdy konopí, někdy označované jako „skunk“, konstatuje Dr. Páleníček. „Lze tedy předpokládat, že se zvyšující se potencí užívaného konopí bude rovněž narůstat počet a závažnost psychiatrických komplikací,“ uzavírá profesor Horáček. Výzkum vlivu jednotlivých psychoaktivních složek konopí na soustředění, reakční čas, počet chyb při vykonávání zátěžových kognitivních testů, funkci a elektrickou aktivitu mozku člověka bude v Národním ústavu duševního zdraví probíhat ještě tři roky.

Tisková zpráva Národního ústavu duševního zdraví

Na opravu dlažby kostela na Zelené hoře použili unikátní geopolymerní technologii

Opravené dlaždice jsou nyní v barvě i struktuře velmi podobné originálu. Vědci z Ústavu struktury …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close