Credit: University of Hawaii

CH2(OH)2: Připravili další exotickou molekulu

Chemici z University of Hawaii z Manoa oznámili, že se jim podařilo připravil novou exotickou sloučeninu: dihydroxymethan, methandiol či jak tomu přesně říkat, prostě CH2(OH)2.
Podobné organické molekuly byly navrženy jako meziprodukty při tvorbě aerosolů v atmosféře nebo speciálně při reakcích v ozonové vrstvě, takže se nemá jednat jen o zajímavou kuriozitu. Molekulu CH2(OH)2 se podařilo připravit dodáním energie k organickým ledům o extrémně nízké teplotě a existenci molekuly se potvrdila pomocí pokročilých metod hmotnostní spektrometrie. Závěr: za nízkých teplot je molekula v plynné fázi stabilní a lze připravit pomocí reakcí excitovaných atomů kyslíku s metanolem. Třeba se tuto molekulu nyní podaří identifikovat i ve vesmíru.
A dále: Spousta organických i jiných molekul se dají „nakreslit“, ale existovat by podle učebnic neměly. Ovšem za nějak extrémních podmínek… co třeba analogicky CH(OH)3 nebo C(OH)4, navrhují dále autoři příslušné studie.

Cheng Zhu et al, Synthesis of methanediol [CH2(OH)2]: The simplest geminal diol, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2111938119
Zdroj: University of Hawaii / Phys.org

Poznámka PH: Ad 2 skupiny OH na 1 uhlíku (germinální dioly, tak se tomu snad říká). Ono se to v učebnicích organické chemie najít dá, akorát se tomu neříká alkohol, ale hydratovaná forma aldehydu/ketonu, takže v téhle kapitole. CH2(OH)2 je tedy hydrát formaldehydu. Dosud se předpokládala stabilita pouze ve vodných roztocích. Ono vlastně kyselina uhličitá má také 2 skupiny OH na jednom uhlíku, existuje jen ve zředěném roztoku (navíc ionizovaná atd. atd.), ale třeba za nějakých extrémních podmínek by i takovou molekulu někdo připravil…?

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close