(c) NASA, licence obrázku public domain
Credit: NASA, licence obrázku public domain

Co se bude pěstovat na Marsu: testy plodin na těžké kovy

Příští dobyvatelé Marsu si budou moci pochutnávat na ředkvičkách, hrášku, žitu a rajčatech, vypěstovaných přímo na rudé planetě. Podle univerzity ve Wageningenu na jihu Nizozemska čtyři druhy zeleniny a obilí, které vypěstoval místní výzkumník na půdě podobné povrchu rudé planety, jsou vhodné k lidské konzumaci.

Podle výsledků výzkumu, prováděného na napodobenině marsovské půdy, dané plodiny neobsahují těžké kovy v nebezpečném množství, ujistila společnost Mars One, která stojí za projektem osídlení Marsu a byla partnerem výzkumného týmu.

„Tyto pozoruhodné výsledky jsou velice slibné. Můžeme skutečně jíst tyto ředkvičky, hrášek, žito a rajčata. Jsem opravdu zvědav, jak budou chutnat,“ prohlásil výzkumník Wieger Wamelink podle komuniké.

Při prvních pokusech, podniknutých před třemi lety, byl výzkumník s to pěstovat řeřichu, ředkvičky a žito na půdě podobné vyprahlému a skalnatému povrchu Marsu. Vzorek poskytla americká vesmírná agentura NASA, která obdobu marsovského a měsíčního povrchu vyrábí ve směsi arizonské pouště a havajské sopky. Zůstávala nicméně otevřena otázka, zda takto vypěstovaná zelenina je při konzumaci bezpečná. Marsovská půda totiž – podobně jako občas i některá místa na Zemi – obsahuje těžké kovy, které sice nebrání v růstu rostlin, ale mohou mít zhoubné následky pro lidské zdraví, dokonce i smrtelné.

Ukázalo se však, že čtyři z deseti druhů plodin, aktuálně pěstovaných v univerzitních sklenících, neobsahují hliník, zinek, arzén či železo v nebezpečném množství, a tedy jejich konzumace nepředstavuje nebezpečí. Koncentrace těžkých kovů v některých plodinách dokonce byla nižší než v případě rostlin z pozemské půdy, upřesnila univerzita.

autor Nelumadau, zdroj Wikipedia, licence obrázku public domain

První český aviatik Jan Kašpar létal jen dva roky

Letecká kariéra prvního českého aviatika Jana Kašpara byla překvapivě krátká, trvala pouhé dva roky v …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close