periodická tabulka
autor: Offnfopt, zdroj: Wikipedia, licence obrázku public domain

Depozice rtuti od počátku 21. století v ČR klesá

Rtuť (Hg) je prvkem, který je považován za nebezpečný globální polutant, jehož emise a vliv na životní prostředí je pravidelně skloňován v médiích. Vzhledem k nízké reaktivitě většiny Hg v atmosféře dosahuje mokrá depozice, na rozdíl od jiných prvků, poměrně nízkých hodnot – asi 2-3 µg/m2/rok.

Na území s vegetací, zejména lesích, je hlavním způsobem vstupu Hg do půdy tzv. opad, kdy je Hg na půdní povrch ukládána ve formě biomasy (listí, jehlice, větve, kůra). Depozice Hg opadem dosahuje obvykle o řád vyšších hodnot, přibližně na úrovni 20-50 µg/m2/rok. Soustavným výzkumem v povodí Plešného a Čertova jezera na Šumavě bylo v rámci výzkumu prováděného oddělením environmentální geologie a geochemie Geologického ústavu AV ČR zjištěno, že depozice Hg opadem ve smrkových porostech od roku 2003 významně poklesla. Dalším zjištěním bylo, že při odumření lesa v důsledku kůrovcového žíru se depozici Hg opadem zvýší přibližně pětinásobně v důsledku větší depozice biomasy. Jedná se také o jednu z mála studií, která se zabývala hodnocením příspěvku jednotlivých složek opadu k celkové depozici zvlášť, tzn. jehlic, větviček, kůry, lišejníků, šišek a směsi neidentifikovatelných úlomků.

Studie vzniklá v široké spolupráci s Biologickým Centrem AV ČR, Americkou geologickou službou a Centrem pro výzkum globální změny AV ČR, a byla otištěna v prestižním časopise Science of the Total Environment (IF 4,6).

tisková zpráva Geologického ústavu AV ČR

Na opravu dlažby kostela na Zelené hoře použili unikátní geopolymerní technologii

Opravené dlaždice jsou nyní v barvě i struktuře velmi podobné originálu. Vědci z Ústavu struktury …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close