Foto: © palau83 / Dollar Photo Club

GMO kvasinky vyrábějí nízkokalorickou tagatózu

Monosacharid tagatóza se v malém množství vyskytuje v mléčných výrobcích a v ovoci. Má mít samé pozitivní vlastnosti: skoro stejnou sladivost jako sacharóza (92 %), kalorií dodává jen asi 40 %, navíc lze v roli sacharózy používat i do těst. Glykemický index (tagatóza 3, fruktóza 24, sacharóza 68) umožňuje tagatózu konzumovat i osobám s diabetem. A nakonec, tagatóza by neměla mít příliš vliv na vznik zubního kazu a ještě má příznivě působit na střevní bakterie.
Až dosud se tagatóza vyráběla izomerací galaktózy (tj. D-tagatóza má běžný sumární vzorec monosacharidů C6H12O16), ta se získávala enzymatickým rozkladem laktózy. Bohužel tato reakce měla dost nízkou výtěžnost (na tagatózu se přemění asi jen 30 % laktózy, dále je třeba oba sacharidy od sebe oddělit atd.); tagatóza byla v důsledku toho drahá a příliš se nerozšířila.
Yong-Su Jin z University of Illinois s kolegy nyní vyvinuli kvasinky, které by měly výrobu tagatózy zefektivnit. Kvasinky podrobili dvěma genetickým úpravám. Za prvé odstranili gen pro metabolismus galaktózy k produkci energie při rozkladu laktózy, za druhé pak přidali geny produkující enzymy pro přeměnu galaktózy na tagatózu. Po dodání laktózy jsou pak kvasinky schopné vytvářet 90% roztok tagatózy (Poznámka PH: čím se mezitím živí? Asi glukózou, laktóza se skládá z galaktózy a glukózy).
Další výhodou tagatózy je, že umožňuje zpracovávat syrovátku, která je v řadě mlékárenských výrob přebývajícím produktem (syrovátka je kapalina, které zůstane po vysrážení tvarohu/sýra z mléka). Poptávka po samotné syrovátce je omezená (je v ní mj. hodně laktózy, tj. není pro osoby s laktózovou intolerancí; ne každému chutná atd.); upravené kvasinky by ji nejspíš mohly efektivně přeměňovat i na jiné látky než na tagatózu.

Jing-Jing Liu et al, Overcoming the thermodynamic equilibrium of an isomerization reaction through oxidoreductive reactions for biotransformation, Nature Communications (2019). DOI: 10.1038/s41467-019-09288-6

Zdroj: Phys.org a další

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close