(c) Graphicstock

Jak vzniká iont H3+

Nejrozšířenějším atomem ve vesmíru je vodík a jeho molekula H2, složitější látky i obyčejná voda nicméně vznikají především reakcí kationtu H3+. O chemii tohoto kationtu jsme ovšem dosud nevěděli prakticky nic.
Vědci z amerického ministerstva energetiky nyní došli k závěru, že H3+ vzniká kromě samotných vysokoenergetických srážek molekul vodíku (eventuálně účinkem vysokoenergetického záření, které nejprve jednu z molekul rozbije na atomy) také při aktivaci alkoholů a dalších látek; konkrétně byla reakce zkoumána mj. u methanolu a ethanolu. Vědci vyvolávali tyto reakce pomocí femtosekundového laseru a zjistili, že dle okolností reakce probíhala 100 nebo 340 kvadriliontin sekundy (v anglickém zápisu – tj. méně než biliontina sekundy). Podle autorů výzkumu přitom nejde jen o naše chápání astrochemie, ale také o fungování laserů používaných v chirurgii, kdy v tkáním probíhají obdobné reakce.
Studii na obdobné téma publikovali v jiném vědeckém časopisu také vědci Michigan State University. Z jejich práce vyplynulo, že iont H3+ může z neutrální molekuly vodíku vznikat kupodivu několika různými způsoby. Některé z těchto cest jsou navrženy pouze na základě teorie a nepodařilo se je přímo pozorovat, ale potvrzeny jsou už hned 4. Zajímavé je, že kromě laseru lze tyto reakce ovlivňovat i zvukovými vlnami, některé produkci H3+ podporují a jiné reakci naopak brání.

Nagitha Ekanayake et al. H2 roaming chemistry and the formation of H3+ from organic molecules in strong laser fields, Nature Communications (2018). DOI: 10.1038/s41467-018-07577-0

Matthew J. Michie et al. Quantum coherent control of H3+ formation in strong fields, The Journal of Chemical Physics (2019). DOI: 10.1063/1.5070067

Zdroj: Phys.org

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close