Pixabay License. Volné pro komerční užití

Jedlé hologramy, půvabná kuriozita

Hologramy, a to včetně celkem sofistikovaných, jsou dnes všudypřítomné, zdaleka už je nenajdeme jen na vysoce chráněných produktech typu bankovek či osobních dokladů, zatím se však netisknou přímo na potraviny. Podle studie publikované v ASC Nano by se to mohlo změnit.
Nová technologie umožňuje tištění hologramů (potřebné kvality, „nanostrukturovaných“) i na sušený kukuřičný sirup. Tímto způsobem by se mohla např. deklarovat „pravost“ příslušného potravinářského výrobku, ale třeba i nějaká klíčová informace o možných zdravotních dopadech potraviny pro diabetiky a alergiky. A to přímo na potravině, nejen na obalu.
Ne že by tedy z praktického hlediska na tom asi kdovíjak záleželo, ba si lze představit i následné hodně kocourkovské regulační předpisy – např. datum doporučené spotřeby povinně v podobě hologramu tištěné na každém kolečku salámu. Na druhé straně je ale „jedlý hologram“ celkem půvabný koncept a tisk laserovými technikami na kukuřičný sirup stejně tak půvabná technická finesa. Až dosud zde prý hlavní problém spočíval v tom, že hologramy pokusně tištěné na potraviny mohly generovat potenciálně škodlivé kyslíkové radikály, další verze hologramu tištěné na čokoládu zase nebyly univerzální a pro každý jednotlivý čokoládový výrobek by se musel postup upravovat. Nový postup má být naproti tomu „bezpečný, rychlý a všestranný“. Film z kukuřičného sirupu se zde potáhne netoxických černým barvivem (ve finále by bylo pochopitelně nahrazeno nějakých schváleným potravinářským barvivem) a jeho většina se pak odstraní laserem (laserové interferenční vzorkování). Zůstane jen příslušný hologram s různě barevnými strukturami při různých úhlech pohledu. Konkrétní podoba hologramu se dá doladit, třeba i jen pouhou úpravou kukuřičného sirupu z hlediska obsahu cukru.

Bader AlQattan et al. Direct Printing of Nanostructured Holograms on Consumable Substrates, ACS Nano (2021). DOI: 10.1021/acsnano.0c02438
Zdroj: American Chemical Society / Phys.org

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close