Pixabay License

Káva s mlékem: kombinace polyfenolů a proteinů má být speciálně prospěšná

Polyfenoly představují účinné antioxidanty. Podle dvou nových studií vědců z Kodaňské univerzity a dalších institucí mohou být speciálně prospěšné v kombinaci s proteiny; znásobují pak schopnost imunitních buněk potlačovat zánět i další onemocnění.
Polyfenoly se vyskytují v rostlinách (ovoci a zelenině včetně vína, piva/chmelu, čaje/kávy, ořechů, některých olejů…), obsahují je výživové doplňky a v potravinářském průmyslu se používají ke zvýšení trvanlivosti (zpomalení oxidace, včetně žluknutí tuků). Dosud ale údajně jen málo studií zkoumalo interakce polyfenolů s dalšími látkami. Nová studie se v tomto ohledu soustředí na proteiny. Ty zrovna spolu s polyfenoly na jednom místě přítomny moc nebývají, snad až na pivo (kde ale stejně nechceme, aby bylo proteinů nad určitou – malou – hranici).
Aby vědci prozkoumali protizánětlivý účinek kombinace polyfenolů s bílkovinami, vyvolali u kultury lidských imunitních buněk umělý zánět. Některé buňky dostávaly různé dávky polyfenolů, které reagovaly s aminokyselinami, jiné pouze polyfenoly ve stejných dávkách. Kontrolní skupina nedostávala nic. První skupina si se zánětem dokázala poradit nejlépe. Dalším krokem bude obdobná studie provedená na zvířatech.
Polyfenoly dokážou reagovat s bílkovinami v masných výrobcích, mléku a pivu. Další studie se speciálně zaměřila na reakci ve směsi kávy s mlékem. Reakce má proběhnout tak rychle, že je naopak obtížné ji zabránit (dejme tomu v „plechovkovém“ bílém kafi, kávové zmrzlině, termixech…). Nejspíš to podobně bude fungovat i při kombinaci masa/mléčných výrobků se zeleninou, třeba stačí míchat až na talíři atd. Polyfenoly zapouzdřené do proteinových struktur by navíc mohly být i lépe vstřebatelné…

Jingyuan Liu et al, Phenolic Acid–Amino Acid Adducts Exert Distinct Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent Phenolic Acids, Journal of Agricultural and Food Chemistry (2023). DOI: 10.1021/acs.jafc.2c06658

Mahesha M. Poojary et al, Covalent bonding between polyphenols and proteins: Synthesis of caffeic acid-cysteine and chlorogenic acid-cysteine adducts and their quantification in dairy beverages, Food Chemistry (2022). DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.134406

Poznámky PH:
Samozřejmě existují i názory, které prospěšnost antioxidantů považují za blamáž, eventuálně za byznys. Soudit si netroufám. Řekl bych ale, že bez ohledu na další (obecnější teorie o stárnutí a rakovině jako důsledcích zánětů/oxidace apod.) je studií o prospěšnosti antioxidantů snad až příliš na to, aby šlo o úplný blud.
Viz také: S antioxidanty to není vůbec jednoduché
Taktéž některé studie tvrdí, že mléko v kávě nebo čaji naopak snižuje vstřebatelnost řady prospěšných účinných látek, polyfenolů i flavonoidů, protože ty se po navázání na mléčný kasein změní na neaktivní formu.

Nová technologie pro sluneční plachetnice

Plachtění kosmickým prostorem může leckomu znít jako něco ze sci-fi, ale tento koncept už dávno …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close