Foto: © palau83 / Dollar Photo Club

Kouzla s DNA – modifikovat lze i sacharid

Na The Scripps Research Institute (TSRI) předvedli další triky, které lze provádět s nukleovými kyselinami. Ačkoliv se v živé přírodě jedná o médium pro zápis informace, modifikované nukleotidy mohou být základem pro funkční materiály řady typů.

Floyd Romesberg a Tingjian Chen ve studii publikované Angewandte Chemie demonstrují celou řadu modifikovaných nukleotidů DNA. V loňském roce stejný tým v Nature Chemistry nejprve ukázal přípravu speciálního enzymu, polymerázy SFM4-3, která dokáže skládat jednotlivé nukleotidy do řetězce (podobně jako to dělá běžná DNA polymeráza). Vlastní modifikace probíhají na úrovni sacharidu (deoxyribózy); není zde tedy přímá souvislost s projekty, kde se vytvářejí nové dusíkaté báze, třeba s cílem nakonec docílit kódování nových aminokyselin.
Již loňská studie se zabývala modifikací sacharidu skupinami -F a -OCH3. Nyní se pozornost zaměřila na azidoskupinu -N3, která je nepříliš stabilní a lze nakonec nahradit prakticky libovolným jiným radikálem. Upravená polymeráza SFM4-3 i s azo-DNA zvládla provádět i polymerázové řetězové reakce (PCR, tj. namnožení DNA). Z azo-DNA se dále dařilo připravit např. molekuly se skupinami vytvářejícími fluorescenci nebo i složitější struktury z více řetězců DNA, které svou strukturou připomínaly vlákna štětce. Tyto molekuly pak ve vodě vytvářely různé gely. Pomocí enzymů pro stříhání DNA lze hydrogel rozpouštět a zase znovu skládat; mohl by se např. používat jako médium pro růst buněk, z nichž chceme vytvořit definované 3D struktury.
Kromě azo-DNA se zkoumaly i struktury, kdy je deoxyribóza modifikována skupinami -Cl, -NH2 a -OH. Enzym SFM4-3 umí pracovat i s takto upravenými molekulami.

Zdroj: Phys.org

Problém tří těles: matematika a fyzika za knižní sérií a seriálem Netflixu

Sci-fi seriál Problém tří těles od tvůrců Hry o trůny se od svého debutu minulý …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close