(c) Graphicstock

Myši a krysy vnímají utopené náklady

Utopené náklady představují koncept iracionálního (ekonomického) chování. Lidé v důsledku této preference mají sklon činit nesprávná rozhodnutí. Týká se to nejen čistě ekonomických voleb (neprodám akcie se ztrátou a raději počkám – na jejich další pokles); lidé např. mají tendenci dočíst knihu, i když je nebaví, když tomu již věnovali předtím nějaký čas. Dojídají něco, co jim nechutná, protože to bylo drahé nebo se s tím dlouho vařili.
Vědci se nyní soustředili na otázku, zda se tak náhodou nechovají i další druhy živočichů. Pak by podobné jednání u člověka mohlo mít vysloveně biologický základ, a bylo by proto těžší se takového sklonu zbavit.
Ukázalo se, že hlodavci reagují jako lidé. Myši a krysy (či možná spíš potkani?) dostávaly k dispozici potravu určitou dobu po zaznění tónu, přitom se mohly ke stejné potravě jednoduše dostat i tak, že vešly do vedlejší místnosti, která se během čekací doby otevřela. Zvířata ale raději čekala, ba dokonce jejich ochota si přejít pro jídlo vedle se s dobou čekání ještě snižovala (když už „vynaložily tolik nákladů na čekání“).
Experiment lze samozřejmě vykládat různě, úplně přesvědčivě to nepůsobí, nicméně výsledky výzkumu publikovali v Science. (Dalo by se říct, že když sledujete film nebo myš čeká na jídlo, tak dojde jakoby ke „strnutí“, načež je těžší se rozhýbat k další akci; nicméně ono i toto s konceptem utopených nákladů vlastně souvisí.)

B.M. Sweis el al., „Sensitivity to ‚sunk costs‘ in mice, rats, and humans,“ Science (2018). science.sciencemag.org/cgi/doi … 1126/science.aar8644
Zdroj: MedicalXpress.com

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

Bitcoin prošel dalším halvingem. Avast dostal rekordní pokutu 351 milionů Kč za předávání osobních údajů. …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close