(c) Graphicstock

Na diabetes kofeinem

Vědci modifikovali embryonální buňky myších ledvin tak, aby tyto buňky pak produkovaly inzulín jako reakci na určitý stimul – konkrétně na kofein. Prozatím vše funguje na myších modelech.

Hypoteticky by se příslušný efekt na lidi trpící diabetem typu dal pak popsat takto: Riziko zvýšené hladiny glukózy v krvi člověku hrozí poté, co se nají. Pokud si ale přitom dá kávu, čaj nebo třeba energetický nápoj, kofein povede k vyšší produkci inzulínu a hladina glukózy zase klesne. Kofein se přitom nevyskytuje v jiných potravinách, takže by jeho příjem měl být snadno pod kontrolou; stačilo by si po rizikovém jídle dát kafe.
Speciální vytvořené buňky byly pokryty materiálem, který je chrání před imunitním systémem a pak na implantátu (v kapsli) vloženy do těla myší s diabetem a napojeny na krevní oběh.
Jedná se ovšem o obecný mechanismus: „počítač“, který řídí produkci určité látky v závislosti na jiné látce, by se hodil při celé řadě dalších onemocnění.

Zdroj: MedicalXpress.com a další
Daniel Bojar et al. Caffeine-inducible gene switches controlling experimental diabetes, Nature Communications (2018). DOI: 10.1038/s41467-018-04744-1

Poznámka: Inzulín produkují buňky slinivky, nikoliv ledvin. Příslušné upravené buňky ledvin podle abstraktu článku (na rozdíl od shrnutí na MedicalXpress) také v reakci na kofein neprodukují přímo inzulin, ale peptid (snad obdoba glukagonu, který je přímo antagonistou inzulínu), který až mění hladinu/produkci inzulínu. Jednotlivé popisy toho, jak to celé vlastně funguje, se liší. Podle abstraktu se spíš zdá, že než jako náhrada píchání inzulínu se to celé hodí pro nemocné diabetem 2. typu.

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close