(c) Graphicstock

Na Hedvábné stezce se moc dobře nejedlo

Města fungovala odedávna jako centra obchodu, kde byly pro movité rozmlsané jazýčky k dispozici exotické pochoutky. Naopak takoví kočovníci ze stepí se stereotypně živili mléčnými a masnými výrobky, což mohla být strava zdravá, ale celkem fádní a nijak sofistikovaná. Nebo tomu může být i jinak?
Výzkumníci Washington University v St. Louis, Archeologického ústavu v Samarkandu a německé Kiel University nyní prozkoumali pozůstatky lidí žijících mezi 2. a 13. stoletím n. l. v oblasti střední Asie. Izotopová analýza přitom dokáže odhalit, jak se tito lidé stravovali v průběhu celého života. Zkoumány byly pozůstatky z 12 pohřebišť na území dnešního Uzbekistánu, Kazachstánu a Turkmenistánu.
Závěr publikovaný ve Scientific Reports kupodivu zní, že lidé pohřbení ve městech se živili celkem stereotypně a základem jejich obživy byly místní obilniny. Naopak strava nomádů byla pestřejší a zdaleka se neomezovala na mléko a maso. Je to zvláštní, protože města (respektive občas oázy) kolem hedvábné stezky byly překladišti, kudy proudilo zboží mezi Dálným východem a Středomořím/Evropou. Místní trhy zbožím jistě přetékaly, včetně hedvábí, exotického koření a ovoce, skla, porcelánu, vína, drahokamů, předmětů z drahých kovů… Dalo by se tak čekat, že tato města fungovala jako tavicí kotlíky různých kulturních zvyklostí, ale pro stravu to prý moc neplatilo. V různých městech lidé konzumovali různé převažující místní plodiny, ale v rámci města už navíc jedli všichni to samé. Naopak kočovníci zařazovali do svého jídelníčku nové potraviny a nejspíš i nové kuchařské postupy – i když by se zdálo, že jejich kultura musela být jednodušší (už jen omezený počet přenosných věcí apod.).
Samozřejmě na tomto základě lze vytvářet obecné úvahy o tom, že různé skupiny podílející se na globalizaci nemusí samy být přitom nijak zasaženy (místní lidé zajišťovali proud zboží, ale sami ho nevyužívali?). Na druhé straně ale v té době asi bylo pro většinu lidí dostatečným úspěchem se najíst dosyta. Znakem luxusu mohlo být třeba koření nebo způsob stolování, i když na stole byly stereotypně hlavně placky a další moučné výrobky.
Zdroj: Phys.org a další

Nová technologie pro sluneční plachetnice

Plachtění kosmickým prostorem může leckomu znít jako něco ze sci-fi, ale tento koncept už dávno …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close