Professor Michele Meo představuje nový lehký aerogel. Credit: University of Bath

Nadýchaný aerogel s grafenem slibuje ztišit motory letadel

Na University of Bath připravili materiál s hustotou pouhých 2,1 kg na metr krychlový. Látka má šestiúhelníkovou strukturu včelí plástve a její chemické složení je popsáno jako „graphene oxide-polyvinyl alcohol“; oxid grafenu a polyvinylalkohol jsou nejspíš prostě ve směsi. Polyvinylalkohol se běžně používá hlavně jako nátěr, lepidlo, tmel či plnidlo, jde o bílý krystalický prášek. Oxid grafenu (grafen, kde se nad rovinou vyskytují atomy kyslíku vázané epoxidovými můstky) byl použit v kapalné formě. Dále se výrobní postup popisuje jako šlehání se vzduchovými bublinami a vymrazování.
Výsledný materiál (v originále označují jako meringue, „sníh“ z vyšlehaných bílků v cukroví, i postup se ostatně popije jako vyšlehávání) je i přes velký obsah vzduchu pevný a zajímavý především schopností tlumit zvuk. Protože se jedná o dosud nejlehčí účinnou zvukovou izolaci, slibuje mj. zlepšit komfort cestujících v letadlech. Řvoucí letecký motor by mohl být na palubě slyšet s intenzitou fénu, uvádí tisková zpráva. Aktuálně se materiál optimalizuje vzhledem ke schopnosti odvádět teplo, což pro popsané použití souvisí hlavně s bezpečností.
Dále se nabízejí aplikace v dalších dopravních systémech (panely ve vrtulnících, kosmonautika, automobilový průmysl, lodě…), ale i ve stavebnictvím nebo při výrobě dalších zařízení. Autoři studie optimisticky uvádějí, že v průmyslovém prostředí by se jejich aerogel mohl objevit už za 18 měsíců.
Výzkum vedl profesor Michele Meo a výsledky byly publikovány ve Scienctific Reports.

Mario Rapisarda et al, Ultralight graphene oxide/polyvinyl alcohol aerogel for broadband and tuneable acoustic properties, Scientific Reports (2021). DOI: 10.1038/s41598-021-90101-0
Zdroj: University of Bath / Phys.org

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

Bitcoin prošel dalším halvingem. Avast dostal rekordní pokutu 351 milionů Kč za předávání osobních údajů. …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close