Foto: © bluebay2014 / Dollar Photo Club

Nanolaviny ve skle

Charles McLaren z Lehigh University a jeho kolegové zjistili, že stejnosměrný proud dokáže významně změnit (snížit) teplotu tání skla. Výsledkem by mohla být energeticky úsporná skla nebo vylepšené superkondenzátory.
Ukázalo se také, že sklo nemění vlastnosti jako celek. Proud lze aplikovat tak, že se teplota tání sníží pouze v určitých částech, například kolem úsečky spojující elektrody (poznámka: a to i když sklo je považováno za izolant, což vypadá poněkud zvláštně). Pak lze sklo snadno zahřát a ohýbat v tomto „švu“, který má nižší teplotu tání a i jinak odlišné mechanické vlastnosti.
V rámci druhého experimentu sklem procházel stejnosměrný proud, navíc se nacházelo pod mechanickým tlakem. Sklo se začalo rozdělovat, u anody se vytvářela ochuzená vrstva, která byla ještě méně vodivá než zbytek materiálu. Má to tak být proto, že sklo je de facto kombinací oxidu křemičitého a oxidů alkalických kovů, přičemž ty druhé migrovaly pryč od anody (poznámka: tj. ionty alkalických kovů jakou jakoby vodivější?). V jeden okamžik ale může ve skle dojít k jakési lavině přeskupujících se částic, elektrickému průrazu, který z izolantu udělá vodič – a to opět ne všude, ale pouze v některých částech skla. Výsledkem je zase chytré sklo, kde můžeme definovat a průběžně měnit i rozložení vodivosti.

Práce byla publikována Applied Physics Letters.

Zdroj: Phys.org

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close