Foto: © bluebay2014 / Dollar Photo Club

Nejdelší vazba mezi atomy uhlíku

Tzv. hyperkovalentní vazba je delší než očekávaná maximální vzdálenost vázaných atomů uhlíku. Délka 1,806 angstromů představuje v rámci organické chemie rekord; obvyklá délka jednoduché vazby C-C je 1,54 angstromů (0,154 nanometrů, angstrom je 10 na -10 metru, 0,1 nm).

Rekordní vazba byla pomocí rentgenové analýzy naměřena mezi 2 uhlíky ve sloučenině nazvané 10c. Tento polycyklický částečně aromatický uhlovodík je stabilní, i když obecně platí, že delší vazby jsou slabší. Dosud se předpokládalo, že vazba C-C dlouhá 1,803 angstromů má už nulovou sílu (tj. de facto neexistuje), to však vycházelo z modelu, že mezi délkou vazby a její silou platí lineární vztah. Tak to ale zřejmě není/nemusí být vždy.
Yusuke Ishigaki, Takanori Suzuki a jejich kolegové z Hokkaido University publikovali příslušnou studii v časopisu Chem. Vyšli z představy nelineárního vztahu mezi délkou vazby a její silou; i tak je dlouhá vazba samozřejmě slabá, nicméně stabilizuje ji (i celou mokelulu) „vnější plášť“ z dibenzocykloheptatrienu (celá sloučenina 10c viz obrázek). Molekula 10c tvoří oranžové krystalky a uvedené délky vazby dosáhla po zahřátí na 127° C. Sloučenina je díky ochraně pláště podle všeho stabilní i v horkých nepolárních rozpouštědlech.
Autoři studie se domnívají, že by šlo připravit i molekulu s ještě delší vazbou C-C, a to opět metodou „jádra ve skořápce“. Je to celé jednak zajímavá kuriozita, ale také při tom můžeme lépe porozumět chemických zákonitostem (ověřit, nakolik naše teoretické výpočty a simulace budou pak odpovídat realitě). Navíc samozřejmě sloučeniny s netypickou délkou vazeb mohou mít i další speciální vlastnosti.


Kredit: Credit: Ishigaki Y. et al., Chem,

Zdroj: Phys.org

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close