Buňky rakoviny slinivky rostou jako koule obalené membránou. Credit: National Cancer Institute

Nižší teplota potlačuje růst rakovinných buněk

Při nižší teplotě probíhají chemické reakce obecně pomaleji, takže déle by mělo trvat všechno. U nádorů ale do hry vstupuje navíc speciální mechanismus, který je připraví o glukózu.
Podle studie vědců ze švédského Karolinska Institutet provedené na myších se zdá, že snížení teploty ztěžuje růst rakovinných buněk. Studie publikovaná v Nature vede k závěru, že nízké teploty aktivují hnědý tuk produkující teplo; ten pak ve větší míře spotřebovává cukry, jež nádory potřebují k růstu. Podobné metabolické mechanismy byly zjištěny i u pacienta s rakovinou vystaveného snížené pokojové teplotě.
Tuková tkáň aktivovaná chladem soutěží s nádorovými buňkami o glukózu. Vystavení chladu by proto mohlo být slibným novým přístupem k léčbě rakoviny (nebo alespoň některých jejích typů), i když vše je ještě třeba prověřit v rozsáhlejších klinických studiích.
Vědci porovnávali růst nádorů a míru přežití u myší s různými typy rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, prsu a slinivky břišní. Myši aklimatizované na teplotu 4 °C měly výrazně pomalejší růst nádorů a žily téměř dvakrát déle ve srovnání s myšmi v místnostech o teplotě 30 °C. Ke zdůvodnění tohoto závěru se pak analyzovaly tkáňové markery a vedle toho použily zobrazovací techniky ke zkoumání metabolismu glukózy.
Rakovinné buňky obvykle potřebují ke svému růstu glukózy velké množství. Ukázalo se, že nízké teploty vyvolávají výrazný příjem glukózy v hnědé tukové tkáni (typ tuku odpovědný za udržování tělesného tepla v chladu). Současně byly signály glukózy v nádorových buňkách sotva zjistitelné. Když výzkumníci odstranili buď hnědý tuk, nebo protein UCP1 klíčový pro jeho metabolismus, příznivý účinek vystavení chladu se v podstatě vytratil a nádory rostly stejným tempem jako za vyšších teplot. Podobně i krmení myší nápojem s vysokým obsahem cukru vliv nízkých teplot vymazalo. Z toho celkově vyplývá, že omezení přísunu glukózy je pravděpodobně jednou z nejúčinnějších metod potlačení nádorů.
Dále vědci sledovali 6 zdravých dobrovolníků a 1 pacienta s rakovinou podstupujícího chemoterapii. Pomocí pozitronové emisní tomografie zjistili, že u zdravých dospělých osob, které nosily šortky a trička a byly vystaveny mírně chladnější pokojové teplotě 16 °C po dobu až šesti hodin denně na dva týdny, se v oblasti krku, páteře a hrudníku aktivovalo značné množství hnědého tuku. Pro většinu lidí je taková teplota snesitelná.
Pacient s rakovinou trávil čas v místnosti o teplotě 22 °C po dobu jednoho týdne a poté v místnosti o teplotě 28 °C po dobu čtyř dnů. Zobrazovací skeny zachytily zvýšený obsah hnědého tuku a snížený příjem glukózy z nádorů během pobytu v nižší teplotě.

Yihai Cao, Brown-fat-mediated tumour suppression by cold-altered global metabolism, Nature (2022). DOI: 10.1038/s41586-022-05030-3. www.nature.com/articles/s41586-022-05030-3
Zdroj: Karolinska Institutet / MedicalXpress.com

Poznámky PH:
Ono nejde jen o zpomalení/oddálení konce, nádor se takto třeba podaří zničit dříve, než proroste jinam, začne metastázovat apod.
Nedávalo smysl spíše zdravé lidi testovat a při vyšších teplotách a pacienta s rakovinou vystavit té nižší?
Nemělo by smysl speciálně chladit místo postižené nádorem a jinak člověka nechat fungovat normálně?

Nová technologie pro sluneční plachetnice

Plachtění kosmickým prostorem může leckomu znít jako něco ze sci-fi, ale tento koncept už dávno …

One comment

  1. ad. Nemělo by smysl speciálně chladit místo postižené nádorem a jinak člověka nechat fungovat normálně?

    IMHO je to založené na tom, že se aktivují ty hnědé tukové tkáně, ty spotřebují víc glukozy a pro nádor jí v orgamismu zbyde méně. Takže jestli něco ochlazovat, tak ty tukové tkáně, nádor ne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close