(c) Graphicstock

Planety z cukrové vaty

Zajímavý planetární systém Kepler-51 tvoří tři planety, o kterých vědci s nutnou dávkou nadsázky říkají, že jsou z cukrové vaty. Planety obíhají blízko své hvězdy. Mnoho podobných planet je nafouknutých, ale tyto tři opravdu hodně. Svou velikostí se podobají menšímu Jupiteru, ale jejich hmotnost je setinová. Hustoty planet se pohybují v menších desítkách kilogramů na metr krychlový.

Nejedná se však o horké jupitery. Nejbližší exoplaneta obíhá ve vzdálenosti 0,25 AU s periodou 45 dní. Další planeta má oběžnou dobu 85 dní a poslední se nachází 0,5 AU od hvězdy a oběhne ji za 130 dní.

Na planety Kepler-51 b a Kepler-51 d se podíval Hubblův kosmický dalekohled. Vědce zajímalo složení atmosféry. Očekávali, že objeví stopy vody, ale Hubble nenašel žádné zřetelné absorpční podpisy. Ve vědě platí, že i když se něco nenajde, tak z toho můžeme něco vyvodit. V tomto případě to znamená, že ve vysoké atmosféře bude silná aerosolová vrstva (alias oblaka).

Jedním z důvodů, proč jsou planety nafouknuté, je jejich stáří, které bude okolo 500 milionů let. Vědci simulovali další vývoj obou planet. Bližší planeta (Kepler-51 b) přijde o značnou část své atmosféry. Nyní může její obálka z vodíku a hélia tvořit 36 % hmotnosti planety, ale vlivem působení záření hvězdy může do 5 miliard let skončit na 5 %.

Naopak planeta Kepler-51 d si svou plynnou obálku z velké části udrží. Z 39 % podílu obálky z vodíku a hélia bude nakonec tento podíl 34 %.

 

autor: Petr Kubala

Převzato z webu  Exoplanety.cz, upraveno

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close