Zdroj: wikipedia

Před 50 lety zahynul skotský průkopník rychlosti Donald Campbell

Při pokusu překonat vlastní rychlostní rekord na vodě zahynul 4. ledna 1967 ve věku 45 let britský jezdec a inženýr Donald Campbell. Jeho modře natřený, proudovým motorem poháněný člun Bluebird K7 při druhé z rekordních jízd náhle ztratil stabilitu, vylétl do vzduchu a otočil se kolem dokola. Následně se jeho přední část úplně roztříštila při nárazu na vodní hladinu. V okamžiku katastrofy se pohyboval rychlostí přes 500 kilometrů v hodině.

Syn skotského rychlostního průkopníka Malcolma Campbella, který se proslavil mezi světovými válkami a jako jeden z mála rekordmanů zemřel v roce 1948 přirozenou smrtí, byl na místě mrtev. Záchranářům se ovšem podařilo na místě objevit jen části oděvu včetně helmy, bot, záchranné vesty nebo plyšového medvídka zvaného pan Whoppit. Tělo jezdce, stále ještě oblečené v modré kombinéze, se podařilo nalézt v chladných vodách jezera Coniston Water teprve na jaře 2001.

Donald Campbell je i půl století po smrti jediným člověkem, který kdy držel současně rychlostní rekord na zemi i na vodě. V člunu se do čela žebříčku poprvé dostal v červenci 1955, kdy dosáhl rychlosti 325,6 kilometru v hodině (hodnotu rekordu postupně navyšoval až na 444,7 km/h z prosince 1964), na zemi se stal nejrychlejším člověkem planety v létě 1964, kdy jel 648,7 kilometru v hodině. Tento rekord ale brzy překonala proudovým motorem poháněná vozidla.

autor Nelumadau, zdroj Wikipedia, licence obrázku public domain

První český aviatik Jan Kašpar létal jen dva roky

Letecká kariéra prvního českého aviatika Jana Kašpara byla překvapivě krátká, trvala pouhé dva roky v …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close