Robot s umělou inteligencí kontroluje rajčatový skleník

Robot, který zodpovědně zkontroluje každé rajče v obrovském skleníku. Vyhodnotí výslednou produkci a zároveň včas odhalí potencionální škůdce. Na tomto unikátním projektu s názvem BERABOT (BE – Bezdínek, RA – rajčata, BOT – robot) pracuje tým vědců z Fakulty aplikované informatiky (FAI) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se skupinou NWT a biofarmou Bezdínek.

Vědci z Ústavu informatiky a umělé inteligence FAI mají za úkol sestavit inteligentní robotický systém, který bude vybaven unikátním kamerovým systémem. Robot bude projíždět celým skleníkem mezi řádky rajčat a pečlivě a podrobně analyzovat jednotlivé rostliny.

„Robot tak dokáže odhadnout nejen množství výsledné úrody, ale kamery zaznamenají v různých spektrech každý jednotlivý plod a každý list. Vybrané listy diagnostikují a pokud narazí na chorobu či škůdce, je dána okamžitá informace rostlinolékaři,“ popisuje Ing.Pavel Vařacha, Ph.D.,člen týmu z FAI.

Robot tak dokáže odhalit škůdce jako například molice či vrtalky, které napadají listy. Odhalí zároveň případnou plíseň, ale i nedostatek živin či vody.

Kromě hardwarového zajištění mají vědci za úkol dodat také umělou inteligenci, která zajistí, aby robot myslel a viděl podobně jako člověk.

„Člověk vše dělá automaticky, tady je ale lidské myšlení nahrazeno použitím umělých neuronových sítí. Neurony lidského mozku simuluje počítač a sestavuje je do komplikované struktury hlubokých sítí. Místo lidských očí slouží našemu Berabotovi nejmodernější algoritmy strojového vidění, které my vyvíjíme,“ dodává Ing. Pavel Vařacha, Ph.D.

Univerzita Tomáše Bati se prací na tomto projektu zařadila do skupiny elitních světových pracovišť. Řešení takto rozsáhlého úkolu není možné bez mezinárodní vědecké spolupráce s tak slavnými institucemi jako je University of Tokyo.

“Konzultace k robotické části projektu probíhala přímo na University of Tokyo, konkrétně na pracovišti prof. Wei Guo. Kolegové z Japonska byli také na odborné stáži u nás na fakultě a vysoce oceňovali kreativitu, multioborovost a systémový přístup v řešení složitých vědeckých a inženýrských zadání,“ říká prof. Mgr. Roman Jašek, Ph.D., vedoucí projektu a ředitel Ústavu informatiky a umělé inteligence.

„Respektuji kreativitu a odbornost aplikovaného výzkumu, kolegialitu a týmovost celé vývojové skupiny. Přeji Vám hodně zdaru, jsem rád, že mohu s Vámi spolupracovat, máme si vzájemně co nabídnout,“ dodává prof. Wei Guo z University of Tokyo.

Technologická skupina NWT testuje výsledky tohoto projektu na Farmě Bezdínek, která v produkčním skleníku v Dolní Lutyni pěstuje celoročně zeleninu.

Na vývoji tohoto systému se bude pracovat v následujících čtyřech letech. Za použití virtuální reality a umělé inteligence tak dokáží rostlinolékaři na Farmě Bezdínek ušetřit čas i peníze spojené s kontrolou samotných rostlin.

„V NWT jsme si vždy zakládali na vzájemném propojování oborů. Projekt BERABOT je toho skvělým příkladem. Moderní způsob produkce zeleniny na Farmě Bezdínek se spojí s IT na smysluplném projektu. Navíc díky zapojení Univerzity Tomáše Bati propojujeme soukromý sektor s akademickou půdou, velmi si toho vážíme,“ shrnul projekt Ing. Vít Štěpánek, ředitel divize ICT spadající pod NWT.

Projekt má ambice nabízet BERABOT systém do zahraničí a být plně konkurenceschopným a inovativním produktem na evropském trhu.

tisková zpráva Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Cisco s Microsoftem dosáhly při přenosu dat podmořským kabelem závratných 800 Gbps

Společnosti Cisco a Microsoft dokázaly prostřednictvím transatlantického podmořského kabelu přenášet data rychlostí 800 Gbps na …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close