Foto: © bluebay2014 / Dollar Photo Club

Saturn z uhlíku

Tedy nejde o planetu, ale její analogii v nanoměřítku: chemickou strukturu z koule obklopené plochým prstencem. Uvnitř se skrývá fulleren C60, kolem pak kruh ze 6 spojených antracenů.

Unikátní na této struktuře má být to, že nejde o „kouli zavřenou v jiné kouli“, ale opravdu v prstenci. 6 antracenů, respektive 18 benzenových kruhů, je téměř plochých. Jak to, že pak taková „molekula“ drží pohromadě a nerozsype se? Podobné projekty s využitím aromatických uhlovodíků většinu spoléhaly na stabilizaci pomocí pí elektronů (tedy toho typického „delokalizovaného mraku“), které nabízí rovněž molekula populárního fullerenu C60 (bucky ball). Výsledně pak byl fullerenový kopací míč pokud ne přímo uzavřen v kouli, pak alespoň kusu válce, něčem na způsob pneumatiky.
Vědcům z japonských institucí Tokyo Institute of Technology a Okayama University of Science se podařilo plochý prstenec navázat na fulleren tak, že pí elektrony fullerenu se váží na jiný typ elektronů v prstenci. 18 vodíkových atomů ze struktury 6 antracenů směřuje přímo dovnitř kruhu a dokáží svou interakcí s fullerenem udržet „saturn“ pohromadě. Molekula byla nejprve navržena jako stabilní pomocí simulace a pak i připravena, její struktura byla zkontrolována pomocí rentgenové analýzy a NMR spektroskopie.


Credit: Wiley

Zdroj: Phys.org
Yuta Yamamoto et al. Nano-Saturn: Experimental Evidence of Complex Formation of an Anthracene Cyclic Ring with C60, Angewandte Chemie International Edition (2018). DOI: 10.1002/anie.201804430

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close