periodická tabulka
autor: Offnfopt, zdroj: Wikipedia, licence obrázku public domain

Síra tvoří v mracích Venuše velké množství různých molekul

Vědci pomocí sofistikovaných technik výpočetní chemie identifikovali novou cestu, jak se mohou vytvářet částice síry v atmosféře Venuše. Při rozkladu oxidu siřičitého ultrafialovým zářením vzniká atomární síra. Tím to ale nekončí, protože z ní se pak tvoří i molekuly S2, S4 a S8.
Běžná žlutá (kosočtverečná, alfa) modifikace síry je tvořena především molekulami S8. Dosud není jasné, kde se v atmosféře Venuše přesně bere. Nová studie navrhuje, že modifikace (alotropy) síry S3 a S4 by mohly být dosud neznámým absorbérem UV záření v atmosféře Venuše. V rámci studie autoři také navrhují, že molekuly S2 nemusejí vznikat jen reakcí jednoatomové síry (ta se v modelu tvoří rozkladem SO2), ale i rovnou, v jediném kroku a rychleji – reakcí SO a S2O.
Průvodní tisková zpráva ovšem dále zmiňuje i molekuly S3, S5, S6 a S7. Nejmodernější výpočetní modely (tzv. ab initio) by měly umožnit pochopit i složitou chemii Venuše. Naopak laboratorní experimenty jsou v tomto ohledu realizovatelné obtížněji…

Antonio Francés-Monerris et al, Photochemical and thermochemical pathways to S2 and polysulfur formation in the atmosphere of Venus, Nature Communications (2022). DOI: 10.1038/s41467-022-32170-x
Zdroj: Planetary Science Institute / Phys.org
Poznámka: původní volně přístupný článek (zde) obsahuje hromadu reakcí, na které nespecialista na anorganickou chemii hledí v údivu. Ona už ani reakce oxidu sirného a sirnatého uvedená výše (nebo samotná existence první z těchto sloučenin) není tak docela učebnicová…

Alkohol přispěl ke vzniku komplexnějších společností

Má pravdu bonmot, že lidé začali pěstovat obilí kvůli pivu, protože než se dřít na …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close