(c) Graphicstock

Teorie MOND temné hmotě konkuruje dál

Trpasličí galaxie NGC1052-DF2 podle studie publikované v Nature neměla obsahovat temnou hmotu. Pohybovala se proto také jinak, než předpovídala teorie MOND – modifikovaná newtononská mechanika. Nyní ale zastánci MOND na kritiku opět v Nature odpověděli vlastními údaji, podle nichž zde žádný problém nevzniká a modifikace MOND (přidání dalších členů do rovnice pro gravitační sílu, které se projevují na velkých vzdálenostech) je stále ve shodě s experimentálními daty.
Když měření ukázala, že pohyby na velkých škálách celých galaxií neodpovídají standardním gravitačním rovnicím, většina vědců se přiklonila k představě temné hmoty – o niž ovšem nic nevíme. Konkurenční teorie MOND na problém reaguje úpravou rovnic (což zase vypadá jako ad hoc reakce, i když pro tyto upravené modely fungování gravitace existují i teoretické výklady; viz např. Holografická gravitace prošla testem).
Nová studie v Nature nyní tvrdí, že pohřbívat MOND je přinejmenším předčasné. Rovnice „vymyšlené“ již před 35 lety chování trpasličí galaxie NGC1052-DF2 (obsahuje jen asi 200 milionů hvězd, ve srovnání s řádově 250 miliardami v Mléčné dráze) dokážou předvídat správně, původní studie prý dostatečně nezohledňovala gravitační efekt dalších galaxií na NGC1052-DF2.
Pavel Kroupa et al. Does the galaxy NGC1052–DF2 falsify Milgromian dynamics?, Nature (2018). DOI: 10.1038/s41586-018-0429-z
(původní práce: Nature, DOI: 10.1038/nature25767)
Zdroj: Phys.org a další

Poznámky PH:
Hlavní autor studie Pavel Kroupa, australský astrofyzik českého původu, působí mj. jako hostující profesor na Karlově univerzitě.
Samozřejmě že původní výsledky by byly divné i s ohledem na představu temné hmoty (proč chybí zrovna v téhle galaxii?), nicméně to by se dalo vysvětlit rozhodně snáz než to, že neplatí rovnice MOND.

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close