Pixabay License. Volné pro komerční užití

Těstoviny se do žádoucího tvaru složí až při vaření

Zábavná kuriozita, nápad zasluhující cenu Ig Nobel – nebo je za celou technologií něco víc?
Vědci na Carnegie Mellon University, Syracuse University a Zhejiang University přišli s těstovinami, které mají podobu pravoúhlých pruhů. Na povrchu ovšem obsahují specifické vrypy, které mají způsobit, že při vaření se vše smotá do předem definovaného tvaru, těch všemožných kolínek, makaronů nebo vrtulí. To celé má mít ovšem především praktický význam, „geometrickou optimalizaci“. Čím jsou tvary těstovin nepravidelnější, tím více prázdného prostoru zbývá v pytlících, zvyšují se náklady na dopravu i skladování a vlastně relativně přibývá i potřebných obalů. (Čili v této souvislosti samozřejmě průvodní tisková zpráva neopomene dodat, jak jsou vlastně těstoviny neekologické, uhlíková stopa, udržitelnost…)
Jde o hezký kousek materiálového inženýrství, protože samotné těsto má být vyrobené jen z mouky a vody. Pár vrypů také nijak neovlivní jeho chuť. Úplně intuitivně to nevypadá, jak přesně konkrétní vryp přispěje k tvaru, do něhož se materiál formuje. Inspirací byl prý mj. všelijak ohebný nábytek. Základem je ovšem to, že místo s vrypy, respektive celá příslušná strana, se při vaření rozpíná méně než hladký povrch. Předem je třeba určit délku a celkové množství hmoty těstoviny, ze čtverečku nudli (naopak) přece jen uvařit nejde.
Dalším aspektem výzkumu je, že tímto způsobem lze řídit uspořádání jakéhokoliv materiálu, který bobtná – zvětšuje svůj objem. Autoři výzkumu to předvedli i pro křemíkové struktury. Zde se nabízí využití třeba v robotice, různých biomedicínských systémech, možná i v elektronice. Ale tvary mění a bobtná třeba i guma/plasty nebo textilie.
A nakonec – vroubkovaný samoskládající se povrch se prý oproti předem vytvarovanému makaronu nebo kolínku může rychleji uvařit. (Opět – méně spotřebované energie, emise… V Itálii prý 1 % emisí CO2 pochází z vaření těstovin, dá se takovému číslu věřit? PH: Hm, když už někomu tak leží na srdci spotřeba energie, může konzumovat vlasové nudle, které se vaří minutu, a je to.)
Poznámky PH: Zde tedy není na pohled jasné, proč by tomu tak mělo být, proužek je obklopen vodou po celém povrchu stejně cca jako po „sbalení“…?
Jde i i třeba představit celkem snadnou výrobu těstovin s tvarem na míru, i doma, pouze prostřednictvím vzoru pro příslušný vryp (něco jako děrný štítek nesoucí informaci? :-)).

Y. Tao el al., „Morphing pasta and beyond,“ Science Advances (2021).
DOI: 10.1126/sciadv.abf4098 https://advances.sciencemag.org/content/7/19/eabf4098

Zdroj: Carnegie Mellon University / TechXplore.com

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close