zdroj: brian0918&#153, wikipedia, licence obrázku public domain
zdroj: brian0918™, wikipedia, licence obrázku public domain

Třetí do party – lišejník tvoří i kvasinky

Lišejníky se jako ukázkový případ symbiózy zkoumají nějakých 150 let, teprve nyní ale výzkumníci z University of Montana a Purdue University objevili, že významnou roli v nich hrají i kvasinky, které okem pochopitelně nevidíme.
Při studiu lišejníků se dle autorů nového výzkumu ukázalo, že i ty, které tvoří stejný druh řasy a houby, mohou vykazovat velkou variabilitu forem a přežívat ve velmi odlišných ekologických podmínkách. Také je zajímavé, že připravit ze dvou v přírodě detekovaných druhů lišejník v laboratoři není zase tak jednoduché.
Spoluautorka článku v Science M. Catherine Aime tvrdí, že v lišejnících ze 6 kontinentů byly vždy objeveny i kvasinky (tj. jednobuněčné houby) basidiomycete; podle všeho vytvářejí látky, které organismus chrání před spásáním i mikrobiálními infekcemi. Na kvasinky se přišlo až při genetickém rozboru. Lišejník Bryoria tortuosa je žlutý a vytváří kyselinu vulpinovou, zatímco Bryoria fremontii je tmavě hnědý a tento produkt neobsahuje. Přitom oba lišejníky tvoří stejná řasa a houba, odlišují se však kvasinkami.
Výzkumníci měli samozřejmě zpočátku podezření na kontaminaci vzorku, ale pak našli různé kvasinky i v 52 dalších lišejnících z celého světa.
Zajímavé je to celé i z hlediska evoluce, protože lišejníky nejspíš patří k nejstarším obyvatelům souše. A také je pozoruhodné, že se dnes můžeme ještě dozvědět celkem zásadní informaci o zcela běžném, mnohokrát studovaném organismu.

Zdroj: Phys.org

Poznámka: V poslední době se objevují názory, že se symbiózou to u lišejníků nemusí být tak jednoznačné, houba možná řase (či sinici) příliš nepřispívá.

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close