Solkoll, Wikipedia, licence obrázku public domain
Solkoll, Wikipedia, licence obrázku public domain

Voda uspořádaná do čtyřstěnů

Další studie potvrzuje, že kapalná voda může mít různou podobu, tj. jde vlastně o více kapalin, respektive „modifikací“. Má to částečně vysvětlovat i některé z nezvyklých vlastností vody, třeba netypickou závislost hustoty na teplotě, která hraje podstatnou roli i pro pozemský život.
Na Tokijské univerzitě se soustředili na vodu podchlazenou a navíc za dalších extrémních podmínek. Podle závěrů studie zde má existovat kritický bod pro fázový přechod kapalina-kapalina, kdy jedna forma přechází na druhou, konkrétně příslušnou změnu zaznamenali při -90° C a tlaku 1 700 atmosfér (poznámka: jiné výzkumy naopak tvrdí, že žádný kritický bod vůbec neexistuje a přechod je plynulý). Nicméně tento bod je příliš daleko od normálních podmínek, v nichž se voda projevuje anomálně, takže sotva něco zvlášť vysvětluje.
Hlavní roli podle studie tedy hraje opravdu to, že se jedná o směs dvou kapalin. Jedna je běžná kapalina, kde základní jednotkou jsou jednotlivé molekuly vody, druhá forma má jako základní jednotku více molekul vody uspořádaných do čtyřstěnů.
Poznámka: Přesněji řečeno se mluví o „druhém kritickém bodě“, první, „běžný“ kritický bod se týká bodu ve fázovém diagramu, kde mizí rozdíl mezi kapalinou a párou (lze chápat třeba jako teplotu, nad kterou už nelze páru zkapalnit bez ohledu na tlak).

The anomalies and criticality of liquid water, PNAS (2020). DOI: 10.1073/pnas.2008426117
Zdroj: University of Tokyo / Phys.org

Viz také: Voda jako kapalný krystal

Uspořádaná podoba vody s molekulami ve vrcholech čtyřstěnu existuje také v případě molekul vody na povrchu grafenu
Tajemství vody – na povrchu grafenu může být i kapalina uspořádaná

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close