Foto: © makaule / Dollar Photo Club

Nový stav hmoty: Elektrony mezi 2D materiály vytvářejí samostatnou vrstvu

Vědci z Northeastern University v Bostonu přišli s novým stavem hmoty, který by se rovněž mohl stát základem budoucí elektroniky, přitom stále založené na náboji elektronů, nikoliv např. na spinu. Základem nové studie jsou dvojdimenzionální materiály typu grafenu. Zkoumáním interakcí mezi více vrstvami 2D materiálů se speciálně zabývá twistronika.
Výzkumníci zkoumali dichalkogenidy přechodných kovů (látky typu MS2, běžně používané a v poslední době zkoumané hlavně právě ve 2D podobě) selenid bismutitý (Bi2S3). Když se tyto dvě vrstvy položily na sebe, nejdřív to vypadalo, že došlo k chybě, protože analytické techniky (různé typy mikroskopie, analýzy pomocí záření apod.) ukazovaly na přítomnost tří vrstev. Ukázalo se však, že mezi oběma 2D materiály se vytvořila nová, téměř samostatná mezivrtsva z elektronů, které zde vytvořily pravidelný vzor představující krystalovou mřížku. Dalo by se říct, že obě vrstvy část svých elektronů takto sdílely, podobný jev ale dosud nebyl nikdy zaznamenán – když nic jiného, záporně nabité elektrony se od sebe elektricky odpuzují. Náznaky podobných jevů byly dříve pozorovány blízko absolutní nuly, nyní ale podle studie publikované v časopisu Nanoscale vše navíc probíhalo při běžných teplotách. Dále se ukázalo, že při otáčení dvou vrstev 2D materiálů vůči sobě.

Mezi oběma vrstvami zřejmě vznikla potenciálová jáma, tedy oblast s minimem energie, která částice drží, mechanismus vzniku těchto jam ale neznáme.

Autoři výzkumu každopádně uvádějí, že elektronové vzory v mezivrstvách by se mohly uplatnit pro
…ukládání dat i jako senzory či jiné detekční systémy.
Celý článek na ITBIz.cz: Krystalové mřížky z elektronů slibují elektroniku nové generace

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close