(c) Graphicstock

Za evolucí lidské ruky prý stál morek

Evoluce lidské ruky souvisela s výrobou a používáním nástrojů, jak ale přesně? Výzkumníci z University of Kent se pokusili jednotlivé „ruční práce“ a jejich úlohu zkoumat odděleně. Konkrétně se soustředili na rozbíjení/louskání ořechů apod. plodů, řezání masa, roztloukání kostí kvůli morku a samotnou výrobu kamenných nástrojů. Vědci pozorovali 39 dobrovolníků při těchto činnostech a zjišťovali, které prsty jsou v jednotlivých případech klíčové – nepřekvapivě jde téměř vždy o palec, ukazováček a prostředníček – souhru kolika prstů a jak složitou/přesnou úkon vyžaduje atp.
Výsledek: louskání ořechů jde nejsnadněji, největším problémem je výroba kamenných nástrojů a rozbíjení kostí kvůli morku. Nakonec ořechy louskají a roztloukají pomocí kamenů i někteří šimpanzi, zatímco kamenné nástroje si nevyrábějí (alespoň ne běžně). Evoluční tlak na vývoj anatomie lidské ruky tedy podle autorů výzkumu souvisel hlavně s morkem. V tomto případě také šikovnost došla odměny v podobě vysoce výživné potravy.
Zdroj: Phys.org a další
Erin Marie Williams-Hatala et al, The manual pressures of stone tool behaviors and their implications for the evolution of the human hand, Journal of Human Evolution (2018). DOI: 10.1016/j.jhevol.2018.02.008
Poznámky PH: Co dělají šimpanzi, když uloví většího živočicha? Pokoušejí se nějak rozbíjet kosti? Pokud by se australopitékové a první lidé dostávali spíše k mršinám, jak by to měnilo situaci?
Jako další činnost se nabízí obratnost lidské ruky pro házení kamenů a tlučení klackem, ať ve vnitrodruhových konfliktech nebo např. v souboji s šelmami o jejich kořist (kameny opět vrhají i šimpanzi).

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close