(c) Graphicstock

Nejtenčí vrstva zlata

Ještě to není úplně 2D, nicméně se to už blíží. Zlato v podobě dvouvrstvé.

Chimuové ve 14.-15. století v severních Peru prý dokázali vytepat zlato do tak tenkých plíšků, že takto vytvořené objekty létaly, stačilo na ně pouze dýchnout. Empirických dokladů pro toto tvrzení je ovšem pomálu, Chimuové byli poraženi Inky, jejich říše vyrabována. Poté toto zlato padlo do rukou Španělů („zlatá zahrada“ v Cuzcu byla do značné míry dílo Chimuů) a vesměs bylo přetaveno.
Na University of Leeds nyní připravili zlato ještě tenčí, dvouvrstvé, o němž navíc tvrdí, že jde o „pravý“ 2D materiál. Prý kvůli tomu, že veškeré atomy tohoto zlata se nacházejí na povrchu struktury. Toto 2D zlato by se mohlo uplatnit v medicíně, elektronice a pochopitelně i jako katalyzátor chemických reakcí. Katalytická účinnost by oproti v současnosti používaným nanočásticím zlata měla být o řád vyšší. Autoři studie považují za nadějné tuto formu zlata využívat třeba při čištění vody nebo jako základ umělých enzymů pro léčebné úučely. Navíc postupy pro výrobu zlaté vrstvy by se daly využít i pro operace s jinými kovy. Obecně 2D vrstva vzhledem k velikosti aktivního povrchu znamená – tam, kde účinnost zlata odpovídá jeho povrchu – snížení nákladů. Co se týče elektroniky, pak zde by využití zlatých fólií mohlo být v rámci ohebných displejů (2D vrstva je pružná/ohebná) nebo i elektronických inkoustů. Reálné nasazení může ještě trvat dlouho, ale na druhé straně grafen v tomto ohledu dalším 2D materiálům již prošlapal cestu.
Chemická reakce pro přípravu dvouvrstvého zlata funguje prostě jako redukce zlata z kyseliny chlorozlatité. Další chemičtí agenti (v tiskové zprávě nespecifikováno) pak způsobují, že zlato vznikne právě v podobě dvouatomové vrstvy.

Zdroj: University of Leeds/Phys.org a další

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close