Bakterie, ilustrační obrázek © Jezper / Dollar Photo Club

GMO bakterie zvládnou výrobu opiátů

Vědci z Kjótské univerzity geneticky upravili bakterie Escherichia coli; nyní dokáží produkovat tebain, prekurzor morfinu.
Již v roce 2014 se především na Stanford University experimentovalo pro syntézu opiátů s GMO kvasinkami. Nový postup má být výkonnější (větší produkce, v přepočtu na hmotnost mikroorganismů až 300krát) a údajně při něm hrozí menší riziko z hlediska zneužití pro ilegální výrobu. Bakterie stačí krmit pouze cukrem a celá syntéza jim trvá v řádu dnů. Stávající postupy při zcela syntetické výrobě opiátů jsou vesměs komplikované a drahé.
Co se týče nelegálního užívání, u bakterií prý hrozí menší riziko než u kvasinek, protože postup/manipulace s kulturou mikroorganismů je náročnější a těžko lze provádět v domácích podmínkách. Postup je několikastupňový a vyžaduje postupně užít 4 různé modifikované kmeny Escherichia coli.
Příslušná studie byla publikována v Nature Communications. Tým z Kyoto University již v roce 2011 dokázal pomocí Escherichia coli vytvořit reticulin, „časnější“ prekurzor morfinu, nyní se tedy podařilo dráhu prodloužit o další krok. Přidány byly mj. geny z máku setého (nejstarší dodnes používaný zdroj morfinu; spoléhat na mák je ovšem rizikové, jedna neúroda může dodávky ohrozit; největším pěstitelem máku je dnes mimochodem údajně Tasmánie), huseníčku (arabidopsis, známý modelový organismus) a Coptis japonica (rostlina příbuzná pryskyřníku).
Zdroj: ScienceDaily

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close