Pixabay License

Budování velkého jazykového modelu AI odstartovalo na Univerzitě Karlově

Přední evropské firmy, výzkumné instituce a velká výpočetní centra zabývající se umělou inteligencí se sešly v Praze, aby zde jako konsorcium zahájily projekt OpenEuroLLM pod vedením prof. Jana Hajiče z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Konsorcium dvaceti předních evropských výzkumných institucí, firem a center pro vysoce výkonné počítání se sešlo v Praze, aby započalo spolupráci na budování rodiny výkonných, vícejazyčných velkých jazykových modelů (LLM) pro všechny evropské jazyky. Jazykový model najde využití jak v dalším výzkumu, tak zejména v komerční sféře i státní správách evropských zemí.

„Evropské firmy potřebují otevřený přístup k vysoce kvalitním technologiím v oblasti umělé inteligence, aby byly schopny konkurovat na globálním trhu. Projekt OpenEuroLLM a využití otevřených jazykových modelů firmám pomůže jejich celosvětovou konkurenceschopnost zvýší a zároveň přispěje k digitální suverenitě Evropy. Veřejným institucím otevřený jazykový model umožní účinně poskytovat veřejné služby. Vysokovýkonné vícejazyčné modely přitom zachovají jazykovou i kulturní rozmanitost,“ podtrhl u příležitosti zahajovací schůzky konsorcia projektu jeho hlavní koordinátor profesor Jan Hajič.

„Rozsáhlá spolupráce akademické a komerční sféry a všech jejich expertů, kteří se nad vývojem otevřeného jazykového modelu schází, je skvělou ukázkou společného evropského úsilí o demokratické principy v oblasti umělé inteligence. Je mi velkou ctí, že Univerzita Karlova prostřednictvím svých expertů tuto potřebnou aktivitu koordinuje,“ uvedla rektorka Univerzity Karlovy profesorka Milena Králíčková.

OpenEuroLLM je financován Evropskou komisí v programu Digital Europe a spolufinancován průmyslem i poskytovateli v jednotlivých zemích, včetně MŠMT ČR.

tisková zpráva Univerzity Karlovy

Endoskopická remodelace žaludku: Revoluční cesta k léčbě obezity bez jizev

Pomocí stehů se žaludek zmenší, což snižuje jeho kapacitu a tím i příjem potravy. Fakultní …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *