Pixabay License. Volné pro komerční užití

Téměř 60 % Čechů je otevřeno konzumaci kultivovaného masa

Podle nového průzkumu*, který provedla společnost YouGov pro neziskovou organizaci Good Food Institute Europe (GFI Europe), je většina českých spotřebitelů otevřena konzumaci i výrobě kultivovaného masa.
Kultivované maso představuje nový způsob produkce masa, a to prostřednictvím kultivace živočišných buněk, bez nutnosti chovu hospodářských zvířat. Přestože v EU zatím není pro konzumaci dostupné, může pomoci uspokojit rostoucí poptávku po bílkovinách a zároveň ve srovnání s průmyslovou produkcí masa spotřebovat méně zdrojů a snížit emise skleníkových plynů a používání antibiotik.
Průzkum mezi Čechy zjistil, že v případě dostupnosti kultivovaného masa by jej ochutnalo 59 % Čechů. Naopak necelou třetinu dotázaných vůbec neláká.
Kromě zájmu o kultivované maso průzkum mapoval i povědomí o současné spotřebě masa v Česku. Více než polovina respondentů (54 %) se domnívá, že spotřeba masa v zemi je příliš vysoká (podle Českého statistického úřadu činila v roce 2022 roční spotřeba masa v průměru téměř 83 kilogramů na obyvatele).

Rozhodnutí o konzumaci kultivovaného masa by mělo být na spotřebitelích
Aby mohlo být prodáváno v kterémkoli z 27 členských států EU, musí být kultivované maso schváleno v rámci předpisů EU o nových potravinách. K prodeji bylo zatím schváleno ve Spojených státech a Singapuru, první žádosti o schválení byly předloženy regulačním orgánům pro bezpečnost potravin ve Velké Británii a Švýcarsku.
Právě v souvislosti s regulací kultivovaného masa se více než 61 % dotázaných Čechů domnívá, že pokud bude schváleno regulačními orgány pro bezpečnost potravin, mělo by být také volně prodejné. 62 % respondentů si navíc myslí, že pokud se kultivované maso následně dostane na trh, mělo by se v Česku i vyrábět, aby měla z produkce prospěch i národní ekonomika. Stejný podíl respondentů (62 %) souhlasí s tím, že rozhodnutí o schválení či neschválení kultivovaného masa pro lidskou spotřebu by mělo být učiněno nezávisle na jakýchkoli obchodních zájmech.
„Kultivované maso nabízí slibné řešení, jak efektivně a udržitelně dodávat maso, které se stále těší oblibě, a zároveň zajistit budoucnost české ekonomiky a zvýšit potravinovou bezpečnost,“ komentuje trend Seth Roberts, Senior Policy Manager v GFI Europe. „Vzhledem k tomu, že většina českých spotřebitelů projevuje ochotu kultivované maso vyzkoušet, je nyní ideální doba, aby i politici investovali do tohoto rychle se rozvíjejícího odvětví a podpořili ho v návaznosti na pozitivní kroky, které již česká vláda učinila.“
Dva ze tří středoevropských startupů zaměřujících se na vývoj kultivovaného masa, sídlí v České republice a odráží tak již několik let rostoucí zájem o biotechnologie a inovace v potravinářství.

tisková zpráva GFI Europe

Jak srdeční buňky odolávají nedostatku kyslíku?

Dlouhodobý pobyt ve vysokohorském prostředí s nízkým obsahem kyslíku má protektivní účinky na činnost srdce. …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *