(c) Graphicstock

Bílkoviny regulující sekreci u rostlin ovlivňují odolnost proti patogenům

Nejrůznější patogenní bakterie a houby působí ve světovém měřítku 20%-30% ztráty při pěstování plodin; k dalším asi 12% ztrát dochází při skladování a transportu. Lepší než chemická ochrana jsou geny, které zajišťují odolnost (rezistenci) proti patogenům.

Geny MLO (mildew resistence locus o) jsou specifické pro rostliny a jejich ztrátové mutace překvapivě vykazují u různých plodin skvělou rezistenci proti houbám ze skupiny padlí, aniž by došlo k významnému poklesu sklizně. Do velmi nedávné doby nebylo známo, jak membránové MLO bílkoviny vlastně fungují na molekulární úrovni. Výzkumná skupina prof. Viktora Žárského ve spolupráci se skupinou prof. Ralpha Panstrugy v Cáchách objevily v rámci společného projektu GAČR-DFG novou interakci a spolupráci MLO bílkovin s komplexem exocyst, který je důležitým regulátorem sekrece bílkovin na povrch buněk a hraje velmi důležitou roli také v obraně rostlin proti patogenům. Studie, jejímž prvním sdíleným autorem je doktorand z Přírodovědecké fakulty, George Caldarescu, byla publikována v prestižním časopise Plant Cell.

Interplay of EXO70 and MLO proteins modulates trichome cell wall composition and susceptibility to powdery mildew
The Plant Cell, koad319, https://doi.org/10.1093/plcell/koad319

tisková zpráva Přírodovědecké fakulty UK

Prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní? Letos to ani výprava do hor nezachrání

Na rozdíl od předchozích tří let nezvládneme letos prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní v nížinách ani …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close