V nedávné minulosti se pepř pokládal málem za jed, nyní je piperin (hlavní účinná složka černého pepře z hlediska chuti, štiplavě chutnající alkaloid) naopak brán jako zdraví prospěšný. Ale proč přesně? Nejčastější výklad zní, že prostě kvůli tomu, že piperin funguje jako antioxidant. Laboratorní studie na zvířatech i lidských buněčných kulturách vedly k závěru, že piperin skutečně snižuje poškození způsobované volnými kyslíkovými radikály. U potkanů se např. prokázalo, že pepř kompenzuje negativní účinky stravy obsahující velký podíl tuků – nakonec hlavně tučná jídla si pepří i lidi (i když i zeleninové pokrmy, jistě).
Piperin je protizánětlivý, čímž by měl snižovat riziko autoimunitních poruch, ale třeba i riziko rakoviny nebo artritidy (nebo u kloubních zánětů apod. poruch alespoň jejich závažnost/bolestivost).
Černý pepř může mít také protirakovinné vlastnosti. Studie na buněčných kulturách zjistily, že piperin blokuje množení rakovinných buněk prsu, prostaty a tlustého střeva a naopak způsobuje jejich odumírání. Při srovnání 55 sloučenin z různých druhů koření se ukázalo, že piperin byl nejúčinnější při zvyšování účinnosti typické léčby nejagresivnějšího typu rakoviny prsu a snižuje vznik multirezistentních rakovinných buněk (zvyšuje tedy účinnost chemoterapie).
Výše uvedené se zmiňuje celkem běžně, Laura Brown na The Conversation ovšem uvádí ještě další možné účinky piperinu. Může být totiž významným kofaktorem, který zvyšuje vstřebávání resveratrolu (to je samozřejmě komplikovaná otázka; předpokládáme, že i přes falšování souvisejících studií resveratrol nějaký účinek má; za různých okolností se opravdu vstřebává, respektive působí, dost různě, např. zřejmě více působí v kombinaci s alkoholem – tedy spíše ve víně než v samotných bobulovinách) nebo doplňcích).
Enhancing the bioavailability of resveratrol by combining it with piperine
doi: 10.1002/mnfr.201100117
Piperin také zřejmě zvyšuje vstřebávání kurkuminu. Ten se také považuje za prospěšný hned z několika důvodů, ale dostat ho do sebe podstatnější množství z kurkumy nebo z koření je docela obtížné (v doplňcích je ho skutečně často víc). Ukázalo se ale, že konzumace 20 mg piperinu s 2 g kurkuminu zlepšila využitelnost kurkuminu u člověka o 2 000 %.
Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials
doi: 10.1208/s12248-012-9432-8
A ještě další studie ukázaly, že černý pepř může zlepšit vstřebávání betakarotenu, který tělo přeměňuje na vitamin A. Betakaroten kromě toho ale sám o sobě funguje i jako silný antioxidant. V číslech: konzumace 15 mg beta karotenu s 5 mg piperinu výrazně zvýšila hladinu betakarotenu v krvi ve srovnání s užíváním betakarotenu samotného.
Piperine, an alkaloid derived from black pepper increases serum response of beta-carotene during 14-days of oral beta-carotene supplementation
https://doi.org/10.1016/S0271-5317(99)00007-X
Samozřejmě – jen menšina z výše uvedených studií byla provedena na živých lidech, nicméně i kdyby nakonec neplatilo všechno, celek je snad dostatečně působivý, aby člověk, jemuž pepř chutná a nepůsobí zažívací potíže, pepřil pořádně…
Zdroj: The Conversation/MedicalXpress.com
Poznámka PH: Uvažuje se i o dezinfekčním účinku pepře (proti žaludečním bakteriím, které mohou být rakovinotvorné), eventuálně o jeho příznivém vlivu na střevní mikrobiom. To může souviset i s protirakovinnými účinky popsanými výše.