Prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní? Letos to ani výprava do hor nezachrání

Na rozdíl od předchozích tří let nezvládneme letos prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní v nížinách ani ve středních polohách. Vzhledem k tomu, že letošní nástup jara začal s 5týdenním předstihem a jeho průběh byl velmi „aprílový“, třešně v nížinách a středních polohách rozkvetly s výrazným předstihem. Později došlo k výraznému ochlazení, vývoj vegetace se trochu přibrzdil a květy třešní bychom si bývali mohli užívat alespoň ve vyšších polohách a na horách. Ochlazení ale bylo moc velké a květy bohužel pomrzly.
Obdobně jako v předchozích letech pozorujeme i letos rozdíl mezi městy a volnou přírodou – tepelný ostrov města ovlivnil začátek kvetení i odkvět třešní.
Ze středních poloh bude nutné zajet minimálně do poloh vyšších, kde kvetení třešní vydrží i přes 1. máj. Ale jen v případě, že květy třešní v příslušné lokalitě zcela nepomrzly, protože výrazné ochlazení s výskytem mrazů mělo bohužel velmi negativní vliv na kvetoucí stromy. 23. dubna se teploty ve 2 m nad zemí pohybovaly nejčastěji mezi -1 až -7 °C.
V roce 2020 a v letech předešlých jsme popisovali trend dřívějších nástupů fenologických fází. Vše ovlivňovaly mírné zimy a nezvykle vysoké teploty v jarních měsících. V předešlých letech jsme zaznamenali počátky kvetení třešní i před 5. dubnem. V posledních třech letech (2021, 2022 a 2023) sice začala třešeň kvést na stanici Doksany u Litoměřic (158 m n. m.) 26. dubna 2021, 16. dubna 2022 a 17. dubna 2023, ale letos třešeň rozkvetla již 1. dubna a 15. dubna již byla odkvetlá! Podobná situace byla i na stanici Zbiroh (490 m n. m.) – i zde byla třešeň 15. dubna již odkvetlá.

Tisková zpráva ČHMÚ

Vědci z ÚOCHB rozvíjejí možnosti využití RNA v genové medicíně

Buňka má několik možností, jak regulovat translaci (překlad) genů. Jedním ze způsobů je umlčet gen …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close