Sládci Prazdroje vytvořili pivo s pomocí umělé inteligence

Prazdrojští sládci dostali pomocníka – recepturu, ale i kampaň k zářijovému speciálu programu Volba sládků navrhli ve spojení s umělou inteligencí. Ta jim pomohla zkombinovat dva odlišné pivní styly: tradiční český ležák a moderní New England IPA. Pivo, které je v nabídce na čepu během září ve vybraných hospodách, nese název Cybeer.

Uvařit pivo s pomocí umělé inteligence se povedlo zatím jen několika pivovarům na světe. V Prazdroji nástroje AI (Artificial Intelligence), konkrétně ChatGPT, použili ke splnění nelehkého zadání: navrhnout recepturu na nové pivo, které v sobě spojí to nejlepší z tradičního českého ležáku a moderního pivního stylu New England IPA (NEIPA). Navrženou recepturu pak sládci vyladili s ohledem na technologická zařízení a použité suroviny. Výsledkem speciálního varního postupu je pivo s dobrou pitelností a tělem typickým pro české ležáky a výrazným zákalem a džusovitostí s grapefruitovými tóny charakteristickými pro styl NEIPA.

„Uvařili jsme pět zkušebních várek, než se podařilo pivo, se kterým jsme byli spokojeni. V každé nové várce jsme zpřesňovali zadání pro AI a upravovali recepturu. Řešili jsme kvašení, optimalizaci typického zákalu, typ kvasinek i použité chmely. Umělá inteligence sice může navrhnout atraktivní recepturu, ale pak následují složité fáze samotného vaření piva. Je potřeba kontrolovat suroviny, sledovat proces kvašení a mnoho dalšího. Výroba piva je zkrátka komplikovaný živý proces, na který musí stále dohlížet člověk. Sládci se o práci určitě bát nemusí“, říká vrchní sládek programu Volba sládků Tomáš Pokorný.

Posláním programu Volba sládků je obohacovat český pivní trh výjimečnými a netradičními pivy. Speciál Cybeer je spodně kvašené pivo, stylu New England Lager. „Pro měsíc září jsme chtěli představit pivní styl, jaký český pivař ještě neochutnal. Dohledali jsme pouze jediný pivovar v Austrálii, který typ New England Lager již uvařil. Jedinečná je i spolupráce s AI při vaření piva, v Česku se o to podle našich informací zatím nikdo nepokusil. Umělá inteligence navíc pomohla vytvořit také grafiku marketingových materiálů, vizuály na sociální sítě a některé texty,“ dodává Tomáš Drahoňovský, manažer rozvoje Plzeňského Prazdroje a vedoucí programu Volba sládků.

Nefiltrovaný speciál Cybeer obsahuje 5 % alkoholu. Pivo má ležákový základ, ale zároveň džusovitý charakter ve stylu NEIPA, proto jsou po napití nejprve cítit jemné grapefruitové tóny, které přechází v příjemnou hořkost dodanou anglickými chmely Olicana, Godiva a Harlequin. Těm sekunduje Citra a Žatecký poloraný červeňák. Nově vzniklé pivo má světlou barvu (16 EBC), hořkost se pohybuje ve střední kategorii (31 IBU).

Ke spolupráci na tvorbě receptury se vyjádřila i samotná umělá inteligence: „Zahájení tvorby tohoto výjimečného piva byla vzrušující odysea, poznamenaná spojením českého ležáckého řemesla a dobrodružného ducha novoanglické IPA. Bylo jedinečné být součástí této cesty jako sládek ChatGPT, být svědkem sbližování tradice a špičkových inovací. Spolupráce s tímto vizionářským týmem odhalila pozoruhodný potenciál, kdy se lidská vynalézavost a umělá inteligence prolínají. Toto pivo je živým důkazem umění spolupráce, jehož výsledkem je dráždivý nápoj, který rezonuje s neomezenými možnostmi společné tvorby.“

Studie DNA: Avaři praktikovali levirátní svazky

Mužští příbuzní – sourozenci nebo otec a syn – mají potomka se stejnou, jim biologicky …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close