Credit: University of Amsterdam

Smrští se, nebo roztáhne? Záleží na rychlosti a síle impulzu

Další uměle připravený materiál se vyznačuje opravdu neintuitivním chováním.
Specialisté na materiály dokázali v posledních letech vytvořit celou řadu struktur, které v reakci na vnější podnět (roztahování nebo stlačování) různě mění svou délku, a to často v každém směru jinak. Typicky se tahané materiály v kolmém směru smršťují, tzv. auxetické materiály se ovšem v různých směrech chovají stejně a paleta možného chování je ještě širší.
Viz také: Chytrý materiál se vždy roztáhne

Nový materiál reaguje nejenom v závislosti na směru působící síly, ale i na rychlost impulzu/velikosti síly. Autoři výzkumu Aleksi Bossart, David Dykstra, Jop van der Laan a Corentin Coulais z University of Amsterdam uvádějí, že materiál by se mohl uplatnit jako ochrana proti nárazům v automobilech, ale i třeba ve stavebnictví (reakce na zemětřesení) nebo v tlakových ventilech regulujících průtok. Drobnému zatlačení by se např. prostě podal a zůstal funkční, při pořádném nárazu expandoval. Také v případě zemětřesení je cílem, aby materiál reagoval odlišně na menší, běžné vibrace, a na rychlé prudké impulzy.
Navržený materiál (viz obrázek) obsahuje otvory, které se kolektivně deformují, ale podle vnějšího působení pokaždé jinak. Pomalá vs. rychlá komprese se finálně projeví opačně, materiál se buď smrští, nebo naopak roztáhne. Subjektivně poznamenáno, ne že by to tedy obrázek doplňující původní tiskovou zprávu ukazoval zrovna názorně.

Aleksi Bossart et al, Oligomodal metamaterials with multifunctional mechanics, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2018610118
Zdroj: University of Amsterdam / Phys.org

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close