Credit: ČVUT, Meteopress

Vědci učí umělou inteligenci předpovídat počasí

Jak předpovídat počasí s co největší přesností na pouhých 24 hodin dopředu? Na to hledají odpověď vědci z Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) ve spolupráci s meteorologickou firmou Meteopress. Využívají k tomu schopnosti umělé inteligence, která dokáže předpověď zrychlit a zpřesnit. Dosud se k předpovědi používalo obrovské množství počítačů, což lze nyní díky umělé inteligenci výrazně zjednodušit. Toho lze využít také při náhlých meteorologických jevech, kterým bylo například tornádo na Moravě.

Vědci z FIT ČVUT pracují na projektu dlouhodobé předpovědi počasí na 24 hodin dopředu pomocí umělé inteligence. Společně s meteorology z firmy Meteopress hledají cesty, jak dosáhnout toho, aby se stroje naučily číst v meteorologických mapách a vyznat se v ohromném množství dat z družic a radarů. Oproti meteorologům má umělá inteligence jednu obrovskou výhodu – vyhodnotí radarová data obratem. Výzkum se opírá o závěrečnou práci studenta FIT ČVUT Bc. Mateje Chomy.

„Pracujeme na předpovědi na 24 hodin dopředu. V současné chvíli dokážeme předpovědět vývoj počasí o 15 % lépe, než je standardní předpověď,“ říká Mgr. Petr Šimánek z FIT ČVUT, jeden z řešitelů projektu, a dodává: „Využíváme data ze standardních předpovědí, z nichž se neuronová síť učí, jak udělat přesnější předpověď počasí.“

FIT ČVUT již s Meteopressem v minulosti dokončila projekt na krátkodobou předpověď počasí, to znamená na desítky minut dopředu. Společně vyvinuly efektivní systém, který na základě aktuálních meteorologických dat dokáže s vysokou přesností předpovědět radarové snímky srážek na následující hodinu. Toho se využívá při předpovědi bouřek, přívalových srážek a dalších extrémních výkyvů počasí. I tento projekt z velké části vychází ze závěrečné práce Mateje Chomy.

tisková zpráva Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze

Růst výdajů na výzkum a vývoj zpomalil

Výdaje na výzkum a vývoj v Česku  dosáhly v roce 2020 rekordních 113,4 miliard korun, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close