(c) Graphicstock

Víte, co je to hydroskořicový alkohol?

Nejdelší nepřetržitá spolupráce akademického pracoviště a průmyslového podniku trvá již 50 let.

Prestižní vědecké publikace, šedesát patentů nebo více než dvacet nových realizovaných technologií vonných látek. To jsou výsledky půlstoletí trvající spolupráce mezi Ústavem organické technologie VŠCHT Praha a podnikem Aroma Praha, a.s. Podle vydavatelů České knihy rekordů se jedná v tuzemském měřítku o mimořádný, rekordní počin. Spolupráce totiž nebyla nikdy přerušena a je podložena každoročními hospodářskými smlouvami.

Podnik Aroma se zabývá výrobou vonných a chuťových látek, parfumářských kompozic a chuťových komplexů. VŠCHT provádí výzkum nových syntéz a technologií, které jsou průběžné zaváděny do praxe.

Na obou partnerských stranách jsou dodnes aktivní lidé, kteří byli u zrodu této ojedinělé spolupráce. Z VŠCHT je to profesor Libor Červený, vedoucí pracovní skupiny a dřívější děkan Fakulty chemické technologie. Na straně Aromy Praha pak stojí Václav Srna, dlouholetý technický ředitel firmy, dnešní poradce představenstva. Vedle nich mají největší zásluhy na vytvoření rekordu Antonín Marhoul, docentka Eliška Vyskočilová (oba VŠCHT), dnešní předseda představenstva Aromy Hynek Strnad, generální ředitel Pavel Foret a technický ředitel Josef Hromas.

Spolupráce začínala před 50 lety společným řešením nejrůznějších problémů, se kterými se výrobní závody Aromy potýkaly. Spočívaly v ekologizaci a ekonomizaci zastaralých výrobních postupů, přijímání antiimportních opatření, hledání nových výrobních zdrojů apod. Zásadnější kvalitativní i kvantitativní zlom nastal koncem sedmdesátých let, kdy se podařilo vybudovat univerzální vysokotlakou hydrogenační jednotku, doplněnou reaktory, rektifikačními kolonami a příslušenstvím, využívanou postupně pro výrobu Hydroskořicového alkoholu (HSA), Arolu, Arocetu, Arosantolu, Allylcyklohexylpropionátu, Arofiru, Dekalolu a dalších syntetických vonných látek.

Hydroskořicový alkohol byl v Aromě vyráběn od roku 1985 a vyrábí se dodnes. Z trhu se podařilo vytlačit německou firmu AG Hűlls a Aroma byla své doby monopolním evropským výrobcem.

Arol a Arocet dosáhly maximálního rozvoje v letech 2004-2005, kdy roční výroba dosáhla 1100 t, přičemž vyráběné množství Arocetu představovalo téměř polovinu celosvětové produkce.

Další látky, vyráběné v menším množství, významně diverzifikovaly výrobní portfolio Aromy a přispěly k tomu, že společnost pevně zakotvila na evropském trhu, v době, kdy firmy takovéto velikosti byly pohlceny několika giganty. Z mezinárodního hlediska jsou vedle pochopitelného charakteru světovosti odborných publikací důležité především obchodní vztahy s německými firmami ACSI Stahle, Miltitz Aromatics, Symrise nebo v minulosti s britským Questem (exkluzivní výrobky Aromy pro tyto firmy na základě technologie, vyvinuté na VŠCHT).

Velmi důležitým rysem spolupráce bylo řešení mnoha desítek tzv. okamžitých výrobních problémů, s účastí pracovníků VŠCHT a jejích studentů přímo ve výrobním závodě.

V roce 1987 byla práce pětičlenného kolektivu, v němž byli tři z dnešních tvůrců rekordu (Červený, Marhoul, Srna) oceněna předsednictvem České Národní Rady Národní cenou České socialistické republiky za výzkum a zavedení výrob nových látek pro tukový a farmaceutický průmysl.

V roce 2003 byla Aroma Praha pořadatelem mítinku, který každoročně pořádá německý Svaz výrobců vonných látek (DVRH). Pro tuto konferenci, které se zúčastnila také VŠCHT, byl připraven referát na téma „Perfume and Flavor Synthetics“ (L.Červený), který byl publikován pod stejným názvem v americkém časopise PERFUMER & FLAVORIST. Redakce časopisu ho sama obdařila podtitulkem „A model for research and academic-industrial cooperation“.

Dobré výsledky spolupráce vedly mimo jiné i k získání grantových podpor (ČR i EU).

tisková zpráva VŠCHT Praha

Olomoucký výzkum pomůže obohatit pšenici o vzácné geny jejích divokých příbuzných

Vyšlechtit kvalitnější a odolnější odrůdy pšenice bude v budoucnu snazší díky výzkumu jejích planých předchůdců v …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close