Periodická tabulka prvků, autor: Cepheus, zdroj: Wikimedia Commons, licence obrázku public domain
Periodická tabulka prvků, autor: Cepheus, zdroj: Wikimedia Commons, licence obrázku public domain

Rychlé zpracování metanu na metanol

Švýcarští výzkumníci (Paul Scherrer Institut a ETH Zurich) vymysleli reakci, kdy z metanu a vody vzniká vodík a metanol.
Metan je vedlejším produktem třeba při těžbě ropy, obvykle se přitom spaluje. Což dává dobrý smysl, mj. i kvůli skleníkovým účinkům metanu (mnohem silnější než u CO2), nicméně energie tak přijde nazmar. Proto vědci navrhují přeměňovat metan na metanol a vodík, přičemž minimálně první z obou látek by se mohla dále využívat; nakládat s kapalinou je už mnohem snazší než s plynem. Metanol lze z metanu získat i přímou oxidací, jenže aby reakce proběhla takto (tj. metan prostě neshořel), jsou potřeba speciální podmínky, včetně vysokých teplot a tlaků. Provádět příslušnou reakci na místě těžby ropy je příliš náročné.
Naopak reakce metanu s vodou má být jednoduchá a realizovatelná i v polních podmínkách, jako katalyzátor funguje zeolit a částice mědi, které fungují jako mezihostitel pro kyslíkové atomy při redoxní reakci. Souhrnná reakce CH4 + H2O = CH3OH + H2 má mít údajně výtěžnost až 97 %.
Otázkou zůstává, zda by se podobným způsobem nedal metanol vyrábět např. i ze zemního plynu, respektive zda by takový proces mohl být ekonomicky efektivní.
Studie byla publikována v Science, hlavním autorem článku je Vitaly L. Sushkevich.

Zdroj: Phys.org

3d struktura proteinů, zdroj: Wikipedia, licence obrázku public domain

Proteiny ve slinách dokazují dávné křížení předků člověka

Křížení mezi Homo sapiens a neandrtálci a denisovany v Evropě a Asii nebylo zdaleka ojedinělou …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close