Foto: © bluebay2014 / Dollar Photo Club

3D tisk světlem

Jedním z problémů, který zpomaluje nasazování 3D tisku do průmyslového prostředí, je relativní pomalost této technologie – alespoň v běžné verzi, kdy se tiskne vrstvu po vrstvě. Hranice rentability se prozatím pohybuje v řádu desetitisíců kusů, pro větší série se už 3D tisk nevyplatí – výrobce by musel mít stovky 3D tiskáren.
Technologie vyvinutá na University of Michigan má nabízet až stonásobné zrychlení tohoto procesu. Vychází z toho, že předmět se tvaruje z tekuté pryskyřice pomocí světelných paprsků – osvětlená místa tuhnou, zatímco zbytek pryskyřice zůstává tekutý a nakonec se oddělí. Jak naznačuje video níže, přitom ale nejde o aplikaci 2D masky vrstvu po vrstvě, které se tisknou postupně (poznámka: je otázka, zda tomu ještě říkat 3D tisk; stále jde ale o aditivní výrobu, kdy se využije všech materiál a nic „neodřezává“).
Pryskyřici bylo třeba k požadovanému chování nejprve patřičně připravit pomocí přísad. V systému se používají dva paprsky, což je údajně rychlejší a umožňuje přesnější definici tvaru ve 3D (poznámka: snad paprsky směřují nějak kolmo na sebe apod.?). Kromě fotoaktivátorů lze využívat i fotoinhibitory, kdy účinkem světla naopak pryskyřice tuhnout přestane. Fotoaktivátory i fotoinhibitory lze nasadit vedle sebe s tím, že každý reaguje na jinou vlnovou délku.
Výsledkem procesu jsou podle autorů výzkumu tvrdé, pevné předměty. Jinak při 3D tisku z vrstev často hrozí, že jednotlivé vrstvy u sebe drží pouze relativně slabými silami, takže předměty mají různou odolnost v různých směrech.
Video na YouTube

„Rapid, continuous additive manufacturing by volumetric polymerization inhibition patterning“ Science Advances (2019). advances.sciencemag.org/content/5/M/eaau8723
Zdroj: Eurekalert.org

Měření rozpadu beta v zrcadlových jádrech zpřesnilo vlastnosti slabé interakce

Studium slabé jaderné síly je mimořádně obtížné, protože ji „zastiňuje“ silná i elektromagnetická interakce. V …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close